Uspostava konkurentne i sigurne TEN-T mreže jedan od zajedničkih ciljeva

07.12.2016. 08:21 / Izvor: Akta.ba
Uspostava konkurentne i sigurne TEN-T mreže jedan od zajedničkih ciljeva

Cilj Sporazuma je uspostaviti integrirano tržište infrastrukture i prometa, pojačati prometne operacije unutar regiona i sa EU.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko učestvovao je jučer u Briselu na 12. godišnjem ministarskom sastanku zemalja članica SEETO-a, posvećenom daljnjem razvoju proširenja TEN-T, osnovne i sveobuhvatne infrastrukturne mreže na zapadnom Balkanu, a gdje je razgovarano i o zajedničkim ciljevima u vezi sigurnosti na cestama u narednom periodu.

"Stalni napori Evropske unije u približavanju zemalja zapadnog Balkana evropskim integracijama imaju značaj za regionalnu saradnju, dok je Berlinski proces dao posebnu snagu za nastavak reformskih agendi u našim zemljama", kazao je Jusko, dodajući da je regionalna saradnja značajno poboljšana, što pogoduje ekonomskom i društvenom razvoju i daje vidljive posljedice.

Istakao je da je uspostava konkurentne i sigurne TEN-T mreže jedan od zajedničkih ciljeva koje su se obavezali postići, zajedno sa partnerima iz EU.

U tom smislu podsjetio je na Okvirnu prometnu strategiju BiH za period 2016.-2030. kao najznačajniji dokument koji je 14. jula jednoglasno usvojilo Vijeće ministara BiH.

"Putem Investicionog okvira za zapadni Balkan, BiH je osigurala značajna sredstva za projekte za koje je i aplicirala, za građevinske radove i tehničku pomoć. Jedan od najznačajnijih uključuje izgradnju dionice Odžak - Svilaj na autocesti Koridor Vc i most preko rijeke Save", istakao je Jusko.

Najavio je da će u narednom periodu Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, zajedno sa ostalim relevantnim tijelima, pripremiti aplikacije za investicione projekte kofinansiranja i tehničku pomoć kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan na osnovu objavljenih poziva za dostavu prijedloga projekata.

Komesarka EU za promet Violeta Bulc ukazala je na napredak koji je BiH postigla usvajanjem Okvirne prometne strategije i realizacijom "soft" mjera te pohvalila ubrzanje aktivnosti na gradnji mosta preko rijeke Save kod Gradiške, kao i početak gradnje mosta preko Save kod Svilaja, koji je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na autocesti na Koridoru Vc.

Nakon usaglašavanja sa članicama EU, delegacijama zemalja zapadnog Balkana uručena je, u načelima usaglašena, verzija Sporazuma o prometnoj zajednici, za koju se očekuje da će biti zajednički potpisana na narednom sastanku u Rimu.

Cilj Sporazuma je uspostaviti integrirano tržište infrastrukture i prometa, pojačati prometne operacije unutar regiona i sa EU, ali i podržati proces pristupanja EU država regionalnih učesnika, saopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti