Usvojen nacrt strategije upravljanja dugom u FBiH

24.09.2015. 08:22 / Izvor: Akta.ba
Usvojen nacrt strategije upravljanja dugom u FBiH

U Nacrtu strategije su navedeni glavni izvori sredstava dostupni Vladi FBiH u narednom periodu, uključujući njihove osnovne karakteristike, ograničenja i rizike.

Vlada FBiH je usvojila Nacrt strategije upravljanja dugom za period 2016.-2018. i zadužila Federalno ministarstvo finansija da ovaj dokument dostavi Centralnoj banci BiH i Ministarstvu finacija i trezora BiH na komentare i mišljenje.

Nakon dobijenih komentara i mišljenja, Federalno ministarstvo finansija će pripremiti i Vladi FBiH dostaviti na usvajanje Prijedlog strategije.

Upravljanje vladinim dugom je proces čiji su ciljevi prikupljanje potrebnog iznosa finansijskih sredstava, ispunjavanje ciljeva vezanih za rizik i troškove, kao i ispunjavanje svih ostalih ciljeva upravljanja dugom koje Vlada utvrdi, kao što su razvoj i održavanje efikasnog domaćeg tržišta za vladine vrijednosne papire.

Srednjoročna strategija upravljanja dugom operacionalizira te ciljeve i predstavlja plan kojeg Vlada namjerava implementirati u srednjoročnom periodu kako bi postigla željenu strukture portfolija svog duga koja odražava njene preference u smislu balansa između troškova i rizika.

Strategija predstavlja sažetak glavnih načela i smjernica za politike upravljanja dugom Vlade FBiH u trogodišnjem periodu. Pripremljena je u skladu sa smjernicama Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke i međunarodnim dobrim praksama. Uz uvažavanje uticaja i ograničenja iz vanjskog i domaćeg makroekonomskog okruženja i druge potencijalne rizike, Strategija opisuje planove finansiranja vladinog duga u narednim godinama, te indikativne mjere i alate koje će koristiti za dostizanje usvojenih strateških ciljeva.

U dokumentu su predstavljeni zakonodavni i institucionalni okvir za upravljanje dugom Vlade Federacije BiH, te ciljevi i obuhvat Strategije.

Opisana je i struktura portfolija duga, te su identificirani ključni faktori rizika koji su svojstveni postojećem portfoliju duga Vlade FBiH. Ukupan dug Vlade FBiH na kraju 2014. godine iznosio je 34,03 posto u odnosu na BDP FBiH. U makroekonomskom okviru predstavljena je makroekonomska situacija u FBiH, BiH i zemljama u okruženju, te opisana očekivanja i trendovi u narednom periodu. Strategija se temelji na pretpostavkama datim u Dokumentu okvirnog budžeta 2016.-2018., Budžetu FBiH za 2015. godinu, te Programu javnih investicija FBiH 2015.-2017.

U Nacrtu strategije su navedeni glavni izvori sredstava dostupni Vladi FBiH u narednom periodu, uključujući njihove osnovne karakteristike, ograničenja i rizike. Slijedom toga, date su i smjernice za upravljanje dugom Vlade FBiH, uključujući i glavne strateške ciljeve koji su postavljeni u narednom periodu. Dat je i kratak pregled mjera koje treba poduzeti za ostvarivanje postavljenih ciljeva.

U dokumentu su označene aktivnosti koje će biti provođene s ciljem implementacije Strategije i koje podrazumijevaju unaprjeđenja i poboljšanja komunikacije sa učesnicima na tržištu, te dokumente i ključne informacije vezane za dug i zaduživanje koji će biti objavljivani na web stranici Federalnog ministarstva finansija. Objavljivanje ovih dokumenta i njihova dostupnost široj javnosti predstavlja ključni faktor u osiguranju transparentnosti upravljanja javnim dugom i daljem unaprjeđenju komunikacije s kreditorima i investitorima u vrijednosne papire FBiH.

Kako bi bila osigurana dosljednost s vladinim politikama, Strategija će biti revidirana i ažurirana svake godine, u okviru budžetskog procesa, a po potrebi i češće ukoliko dođe do značajnjih promjena na tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti