Usvojen Nacrt zakona o prijavljivanju i porijeklu imovine dužnosnika u KS-u

02.06.2016. 08:22 / Izvor: Fena
Usvojen Nacrt zakona o prijavljivanju i porijeklu imovine dužnosnika u KS-u

Agencija za kontrolu porijekla imovine, čije je formiranje predviđeno ovim zakonom, imala bi zadatak vođenja registra navedenih dužnosnika, njihove imovine i kataloga poklona.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u KS-u kojim se utvrđuje njihova obaveza da prijave imovinu, prihode i porijeklo tih prihoda kako bi se identifikovale značajne i neopravdane promjene u imovini, pokrenuli administrativni i krivični postupci te identifikovao i spriječio sukob interesa.

Predlagač zakona zastupnik Naše stranke (NS) Peđa Kojović kazao je da se izabranim dužnosnicima smatraju zastupnici u zakonodavnim organima kantona, vijećnici u gradskim i općinskim vijećima, a imenovanim dužnosnicima članovi Vlade KS-a,  gradonačelnici i općinski načelnici, direktori i zamjenici direktora agencija i članovi nadzornih odbora direkcija, zavoda, ustanova i drugih institucija. Ovaj zakon tretira po istim pitanjima i savjetnike u spomenutim organima uprave, kao i bliže srodnike.

- Imovina tretirana ovim zakonom predstavlja stvari i prava koje su stekle navedene osobe, a obuhvata sve stvari i prava, a posebno nekretnine i pokretnine, potraživanja, poslovne udjele, vrijednosne papire, novac, umjetnine, plemenite metale i drago kamenje u njegovom vlasništvu ili vlasništvu njegovog srodnika - pojasnio je Kojović.

 Agencija za kontrolu porijekla imovine, čije je formiranje predviđeno ovim zakonom, imala bi zadatak vođenja registra navedenih dužnosnika, njihove imovine i kataloga poklona.

Zakon definira formiranje i organizaciju Agencije, zatim način prijavljivanja imovine, prihoda i materijalne dobiti i poklona, registrovanje i vođenje imovine te kaznene odredbe u slučaju neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o njoj.

Ovim zakonom želi se podići nivo povjerenja u legitimno i nepristrasno obavljanje javnih funkcija i povećati odgovornost u vršenju javnih funkcija. Postojeća zakonska regulativa koja tretira ovu oblast nije dala očekivane efekte.

Poslanik Demokratske fronte (DF) Mirsad Pindžo ocijenio je da je nacrt ovog zakona "klasična populistička priča".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti