Usvojen Prijedlog strategije razvoja industrije građevinskog materijala

20.07.2017. 14:47 / Izvor: Akta.ba
Usvojen Prijedlog strategije razvoja industrije građevinskog materijala

Strategija će s prijedlogom zaključaka biti upućena Parlamentu FBiH radi konačnog usvajanja.

Vlada FBiH je usvojila Prijedlog strategije razvoja industrije građevinskog materijala Federacije BiH za period 2016.-2025. godina koji će, s prijedlogom zaključaka, uputiti Parlamentu FBiH radi konačnog usvajanja.

Industrija građevinskog materijala je, kao dobavljač za građevinsku privredu, od elementarnog značaja. Osim toga, ona isporučuje osnovne sirovine za mnogobrojne druge privredne sektore, počevši od čelične i hemijske industrije, preko proizvodnje papira i stakla, pa do poljoprivrede i zaštite okoliša.

Zbog svoje heterogenosti ulazi u ekstraktivnu industriju (proizvodnja kamena, šljunka, pijeska, sirovog gipsa), a onda i u prerađivačku proizvodnju (cement, cigla, crijep, betonski prefabrikati, elementi, izolacioni materijali itd.).

S obzirom da se većina građevinskih materijala utroši u građevinarstvu, može se zaključiti da ova privredna djelatnost u najvećoj mjeri opredjeljuje razvoj industrije građevinskog materijala. Činjenica da Bosna i Hercegovina još nema potpuno izgrađenu putnu infrastrukturu, da postoji kontinuirana potreba za energijski efikasnom stanogradnjom, kao i rekonstrukcijom i utopljavanjem već postojećih objekata, predstavlja veliku i otvorenu mogućnost i podsticaj za ponudu i potražnju za građevinskim materijalima.

Industrija građevinskih materijala u mnogome je zavisna od konkurentnosti okvirnih uslova. Prije svega, neophodna je dugoročno orijentirana sirovinska sigurnost, kao i jedna pragmatična energetska, klimatska i politika zaštite okoliša, koja prepoznaje prednosti industrijske proizvodnje u cjelini.

Stoga je jedan od ciljeva Strategija razvoja industrije građevinskih materijala da politiku i društvo u cjelini senzibilizira za značaj ove privredne grane.

Prilikom analiziranja industrije građevinskog materijala uočeno je da ova grana industrije, u odnosu na tehnološki razvijene zemlje, zaostaje na nivou tehnologije, produktivnosti, količine rada po jedinici proizvoda, kvaliteti proizvoda i profitabilnosti.

Također, tržište gotovih proizvoda je većinom ograničeno na prostor BiH, dok se veoma mali dio ukupne proizvodnje odnosi na izvoz, i to su uglavnom sirovine i primarno obrađeni proizvodi.

Sve ovo ukazuje na potrebu opredjeljenja i djelovanja u smjeru postepenih promjena za stimulisanje proizvodnje i ugradnju domaćih građevinskih materijala u građevinske objekte na domaćem, pa i inostranom tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti