Usvojen Zakon o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Bentbaša"

01.08.2017. 09:10 / Izvor: Fena
Usvojen Zakon o proglašenju Zaštićenog pejzaža 'Bentbaša'

Zakonom se želi također usmjeriti buduća gradnja na ovom području te zaustaviti nelegalna gradnja, pogotovo prema koritu rijeke Miljacke.

Skupština Kantona Sarajevo danas je na sjednici usvojila Zakon o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Bentbaša", kao i Zakon o osnivanju Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, kao nosilac izrade ovog Zakona je dobilo saglasnost od Općinskog vijeća Stari Grad za uspostavu zaštite ovog pejzaža, a što je bila obaveza u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

Resorni ministar Čedomir Lukić je kazao da će preuzimanjem ovog područja biti osigurano kontinuirano prisustvo nadzornika prirode na terenu, osmatranje svih dešavanja u zaštićenom području, spriječiti aktivnosti koje nisu u skladu sa ovim propisom.

Zakonom se želi također usmjeriti buduća gradnja na ovom području te zaustaviti nelegalna gradnja, pogotovo prema koritu rijeke Miljacke.

Ukupni obuhvat Zaštićenog pejzaža iznosi 160,9 ha, a podijeljen je u dvije zone i to: Prvu zonu – Nukleus (najvrednije područje) u površini od 16,9 ha i Drugu zonu – Pufer kao zaštitni pojas Nukleusa, u površini od 144 ha. 

Područje Bentbaše odlikuje se visokim stepenom bioloških, geomorfoloških i hidroloških raznolikosti, te kulturno-historijskih vrijednosti. Zbog visokog stepena endemičnosti i reliktnosti vrsta, područje predstavlja jedno od najbogatijih na prostoru bosanskohercegovačkih Dinarida te ga karakteriše značajna geomorfološka raznovrsnost, koju čine dolina Miljacke, pećina Toplik i pećina ispod Šehove korije, stijene i plato Jekovca sa pećinom, Babin zub i strme padine tipično kraškog terena ispod Bijele tabije, Orlovo krilo, dio ušća i doline Mošćanice i dr.

Također, prostor obiluje hidrološkom raznolikošću poput vodotoka Miljacke i Mošćanice, vrela Abu Hajat kod Šehove korije i dr. Evidentirane su i kulturno – historijske vrijednosti kao što su Kozija ćuprija i Šehova Korija.

Sa zaštićenim područjem Bentbaše, Kanton Sarajevo će imati ukupno pet ovakvih pejzaža, sa područjima Trebevića, Bijambara, Vrela Bosne i Skakavca a kojim upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, što predstavlja  ispunjenje obaveza u procesima evropskih integracija u ovoj oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti