Utvrđen nacrt zakona o stranim ulaganjima

27.04.2017. 09:59 / Izvor: Akta.ba
Utvrđen nacrt zakona o stranim ulaganjima

Razlozi za donošenje novog zakona su potreba unapređenja zakonodavstva u ovoj oblasti, prateći izmjene u Zakonu o politici direktnih stranih ulaganja u BiH.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o stranim ulaganjima kojim se uređuju prava, obaveze i status stranih ulagača, te rad Republičkog savjeta za strane investitore i promocija i privlačenje stranih ulaganja u Srpsku. 

Nacrtom ovog zakona uređuju se i oblici stranih ulaganja, kao i organi nadležni za njihovo odobrenje.

Razlozi za donošenje novog zakona su potreba unapređenja zakonodavstva u ovoj oblasti, prateći izmjene u Zakonu o politici direktnih stranih ulaganja u BiH, kojim su poboljšane i dorađene pojedine odredbe, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

"Predložene izmjene nisu bile većeg obima. Međutim, vodeći računa o tome da je ovaj zakon do sada mijenjan i dopunjavan više puta, čime je izmijenjeno više od polovine članova osnovnog teksta propisa, predlagač je, primjenjujući član 59 stav 1 Pravila za izradu zakona i drugih propisa Republike Srpske, predložio donošenje novog zakona sa istim nazivom", navedeno je u saopštenju.

Novi zakon vrši dodatnu liberalizaciju i u sektor medijskih poslova i preko 49 odsto osnovnog kapitala poslovnog subjekta, u izuzetnim slučajevima i ukoliko je dopušteno propisima kojima je uređena ova oblast.

"S ozbirom na ulogu i značaj jedinica lokalnih samouprava u privlačenju stranih ulaganja i važnost saradnje lokalnog i republičkog nivoa, Zakon je dopunjen i novim članovima kojim je obrađena ova tematika", dodaje se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske donijela je uredbu o izmjenama i dopuni uredbe o iznošenju i unošenju efektivnog stranog novca, konvertibilnih maraka, čekova i hartija od vrijednosti.

Razlog za donošenje ove uredbe jeste potreba ispunjenja obaveza iz Akcionog plana BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti,  ističe se u saopštenju.

Ovom uredbom iznos koji rezident /fizičko lice/ u putničkom prometu sa inostranstvom može iznositi u efektivnom stranom novcu ili čekovima, kao i nerezident /fizičko lice/ u efektivnom stranom novcu od iznosa protivvrijednosti strane valute povećan je sa 2.500 na 10.000 evra.

Uredba je dopunjena odredbom kojom je propisano da je fizičko lice, osim efektivnog stranog novca, konvertibilnih maraka i čekova, dužno da prijavi hartije od vrijednosti i sve druge fizički prenosive instrumente plaćanja u skladu sa propisom kojim se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Vlada Republike Srpske usvojila je 17. izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN.

Ministri u Vladi Republike Srpske dali su saglasnost na Nacrt memoranduma između Vlade Srbije i Vlade Srpske o saradnji u oblasti vazduhoplovstva, a ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač ovlašćen je da u ime Vlade Srpske potpiše memorandum.

Nadležni organi za realizovanje ovog memoranduma su Ministarstvo odbrane Srbije i Helikopterski servis Vlade Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti