Utvrđen Prijedlog zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH

19.01.2017. 11:55 / Izvor: Akta.ba
Utvrđen Prijedlog zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH

Donošenjem ovog zakona federalni propisi se usuglašavaju s relevantnim zakonodavstvom Europske unije.

Federalna vlada je utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o Agenciji za bankarstvo Federacije BiH (FBA), čiji su osnovni ciljevi očuvanje i jačanje stabilnosti bankovnog sustava, zaštita deponenata, te unaprjeđivanje njegovog sigurnog, kvalitetnog i zakonitog poslovanja.

Među njezinim nadležnostima su utvrđivanje i provedba aktivnosti i mjera radi očuvanja i jačanja stabilnosti bankovnog sustava, izdavanje i oduzimanje dozvola za rad i drugih odgovarajućih akata subjektima i supervizija poslovanja bankovnog sustava, te nalaganje supervizorskih mjera.

U nadležnosti FBA spada donošenje akata, supervizija i poduzimanje potrebnih mjera u svezi sprječavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, koje se odnose na subjekte bankovnog sustava, u suradnji s nadležnim organima i institucijama u oblasti sprječavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Agencija, također, provodi zaštitu prava i interesa korisnika financijskih usluga u bankovnom sustavu, nadzire primjenu propisa iz ove oblasti i poduzima druge aktivnosti i mjere. Osnovni razlog za donošenje novog Zakona o Agenciji proizilazi iz potrebe usuglašavanja njegovih odredaba s novim Zakonom o bankama i Zakonom o faktoringu u smislu proširenja ovlasti i veće odgovornosti Agencije za bankarstvo.

Donošenjem ovog zakona federalni propisi se usuglašavaju s relevantnim zakonodavstvom Europske unije i inoviraju, obzirom da je važeći zakon donesen 1998. godine i da je, u međuvremenu, pretrpio veći broj izmjena i dopuna.

Na razini Europske unije dodatno je unaprijeđen pravni okvir u području bankarstva, te je kreiran novi skup pravila koji čini takozvani CRD IV paket propisa. To je jedan od glavnih alata kojim se na razini EU želi izbjeći restrukturiranje problematičnih banaka novcem poreznih obveznika, što je bila posljedica ekonomske krize u dijelu država članica. Polazišna točka nove regulatorne politike EU je prebacivanje odgovornosti za rezoluciju banaka primarno na dioničare i vjerovnike, zatim na sredstva prikupljena na razini cijelog bankovnog sustava u vidu stabilizacijskog fonda, a tek ako ta sredstva ne bi bila dovoljna, bila bi korištena državna potpora. Osnovna ideja je povećanje odgovornosti za uredno poslovanje banaka kako bi mogle neometano obavljati svoju funkciju financijskih intermedijara i kanalizirati raspoloživa sredstva depozitara s ciljem razvitka i otvaranja novih radnih mjesta.

Stoga novi zakoni o Agenciji za bankarstvo FBiH i o bankama uspostavljaju pravni okvir za restrukturiranje banaka u FBiH s ciljem poduzimanja mjera koje, u uvjetima financijske krize, trebaju spriječiti ili ublažiti nastupanje kriznih situacija kako kod pojedinačne banke, tako i kod bankovnog i financijskog sustava u cjelini. Na taj način se osigurava i učinkovito restrukturiranje banke čije je stanje takvo da ona ne može, ili vjerojatno neće moći nastaviti poslovati.

Postojeći mehanizmi nisu dovoljni niti odgovarajući za rješavanje problematičnih banaka jer ne omogućavaju dovoljno brzu i efikasnu intervenciju nadležnih tijela, ne osiguravaju u potrebnoj mjeri održavanje ključnih funkcija banke, a tako ni očuvanje financijske stabilnosti. Shodno tome, sada je Agenciji omogućeno raspolaganje širim spektrom djelotvornih mjera i instrumenata koji omogućuju blagovremenu i učinkovitu intervenciju nad problematičnom bankom.

Ove mjere i instrumente bi bilo moguće primijeniti prije i nakon oduzimanja dozvole za rad banci, s ciljem održanja njezine ključne funkcije i osnovne poslovne aktivnosti, uz istodobno ograničavanje troškova restrukturiranja i negativnih utjecaja na ekonomski i financijski sustav. Agencija će, kao tijelo nadležno za restrukturiranje, raspolagati takvim instrumentima koji omogućavaju individualan pristup restrukturiranju banke, uzimajući u obzir okolnosti svakog pojedinačnog slučaja, pa će samim tim i ti instrumenti biti efektivniji i efikasniji. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti