Utvrđen zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u RS-u

01.12.2016. 12:49 / Izvor: Fena
Utvrđen zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u RS-u

Predviđena su dva sistema zaštite onih koji prijavljuju korupciju i to sistem interne zaštite od odgovorne osobe koja rukovodi subjektom.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju.

Predviđena su dva sistema zaštite onih koji prijavljuju korupciju i to sistem interne zaštite od odgovorne osobe koja rukovodi subjektom u vezi s čijom djelatnošću je izvršena korupcija i sistem eksterne zaštite kod suda.

Osoba čija se prava štite odredbama ovog zakona imaju pravo da izaberu da li će tražiti internu ili eksternu zaštitu.

U svakom slučaju, da bi osoba koja je prijavila korupciju, uživala zaštitu, mora da prijavu izvrši u dobroj namjeri, te da učini vjerovatnim da je činjenje ili nečinjenje, koji su označeni kao štetna posljedica, uzročno-posljedično u vezi s korupcijom ili radnjom prijave korupcije. S druge strane, tužena odgovorna osoba je obavezna da dokaže objektivnu opravdanost činjenja ili nečinjenja koji su u tužbi označeni kao štetna posljedica - obrazloženo je iz Vlade RS-a.

Također, propisana je mogućnost da sud, u izuzetno opravdanim slučajevima, izrekne mjere obezbjeđenja kojim se štite prava prijavioca, ukoliko su neophodne da bi se spriječilo ugrožavanje egzistencije, otklonila opasnost od nastupanja nenadoknadive štete ili spriječio mobing.

Ovim zakonom predviđa se i zaštita ne samo osoba koje prijavljuju korupciju nego i s njima povezanih osoba i drugih koji mogu da trpe štetne posljedice u vezi s prijavom korupcije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti