Uzajamno priznavanje vozačkih dozvola između BiH i Turske

21.06.2016. 08:37 / Izvor: Akta.ba
Uzajamno priznavanje vozačkih dozvola između BiH i Turske

BiH i Turska uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole izdate od nadležnih tijela jedne ugovorne strane osobama koje borave turistički na teritoriju druge ugovorne strane.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma koji se odnosi na uzajamno priznavanje i zamjenu vozačkih dozvola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.

U skladu s ovim sporazumom, BiH i Turska uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole izdate od nadležnih tijela jedne ugovorne strane osobama koje borave turistički na teritoriju druge ugovorne strane ili komercijalnim vozačima u tranzitu.

Zamjena vozačke dozvole koju su izdala nadležna tijela jedne ugovorne strane, za osobu koja legalno boravi na teritoriju druge ugovorne strane, bit će obavljena bez polaganja teoretskog i praktičnog ispita za upravljanje onom kategorijom i potkategorijom motornih vozila za koju je izdana originalna vozačka dozvola.

Odredbe sporazuma neće se primjenjivati na vozačke dozvole izdane u jednoj od ugovornih strana na osnovu zamjene vozačkih dozvola izdanih u trećim zemljama.

Prijedlog sporazuma bit će upućen Predsjedništvu BiH u daljnju zakonsku proceduru, a za potpisnika je predložen ministar komunikacija i prometa BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti