Uzgoj maline tema sastanka između BIGMEV-a i USAID/Sweden FARMA II

25.07.2016. 15:12 / Izvor: Akta.ba
Uzgoj maline tema sastanka između BIGMEV-a i USAID/Sweden FARMA II

Bilo je govora i o izvozu mesa u Republiku Tursku. Trifković je predstavio projekat USAID/Sweden FARMA II, pokrenut od strane  USAİD-a i Švedske.

Voditelj sektora voća i povrća pri USAID-u (U.S. Agency for International Development), Velibor Trifković, sastao se sa predstavnicima fondacije BIGMEV. Na sastanku sa Trifkovićem glavna tema je bila poljoprivredni sektor Bosne i Hercegovine, a posebno uzgoj maline u Bosni i Hercegovini. Projekt menadžer fondacije BIGMEV Adis Alagić upoznao je Trifkovića sa poljoprivrednim projektima na kojim radi fondacija BIGMEV kao što su projekat razvoja poljoprivrede, projekat uzgoja pastrmke itd.

Bilo je govora i o izvozu mesa u Republiku Tursku. Trifković je predstavio projekat USAID/Sweden FARMA II,  kojeg finansiraju američka i švedska vlada.

Na sastanku je donešena odluka da se posredstvom fondacije BIGMEV, organizirajući poslovne posjete, pokuša pronaći tržište u Republici Turskoj za poljoprivredne proizvođače koji budu učesvovali u projektu USAID/Sweden FARMA II. Takođe je dogovoreno da će BIGMEV biti na usluzi timu projekta USAID/Sweden FARMA II ukoliko dođe do suradnje sa turskim institucijama na poljima navodnjavanja, uzgoja sadnica, pripreme zemljišta te razvoja proizvoda.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti