Veliko interesovanje čeških kompanija za bh. energetsko tržište

07.06.2017. 14:01 / Izvor: Akta.ba
Veliko interesovanje čeških kompanija za bh. energetsko tržište

Interesovanje čeških kompanija za bh. energetsko tržište je iz godine u godinu sve veće.

Interesovanje čeških kompanija za bh. energetsko tržište je iz godine u godinu sve veće. Tako su ove godine, po treći put, svoje mjesto našli na sajmu "Energa" gdje su tradicionalno predstavili svoje kompanije zainteresirane za investiranje u BiH.

Razlog zainteresovanost velikog broja kompanija je zato što BiH kreće u ozbiljnu priču vezano za razvoj energetskog sektora, kako u rudarstvu tako i izgradnji i rekonstrukciji termoelektrana, kazao je to za Akta.ba Izudin Gušmirović direktor Državne agencije za promociju Češke ekonomije.

"Saradnja koju imamo sa bh. kompanijama  postoji dugo vremena i poznato je šta su češke firme i kakve su njihove aktivnosti u BiH, ali i cijelom regionu. To znanje, vještine i iskustvo koje ima Češka Republika u proteklih dvedesetak godina u sektoru revitalizacije i ekologizacije starih energetskih objekata može da bude veoma zanimljivo za BiH. I to je ono što nastojim predstaviti i prezentirati ovom tržištu", kazao je Gušmirović.

Na ovom sajmu su, po njegovim riječima, već uspostavljeni kontakti i napravljeni neki konkretni pomaci u smislu da češke kompanije dobijaju ponude od bh. kompanija. Na taj način pokušavamo da povežemo bh. kompanije sa češkim i da se tu dobije određena povezanost kroz zajedničke sektore interesovanja.

"Najvažnije je da se uspostvljaju kontakti predstavnika firmi iz različitih sektora kao što je mašinska industrija, elektro opreme, ekologije, nekih specijalni metodi filtracije, traensformatorskih ulja i regeneracije ali i transporta. Nakon sajma ćemo sigurno imati dobre pokazatelje realizacije pojedih projekata i uspostavljanih saradnji i iste ćemo prezentirati", kazao je Gušmirović.

Agencija “Czech Trade“ je Državna agencija za promociju Češke Republike u inostranstvu. Kancelarija ove agencije koja se nalazi u Podgorici zadužena je i za bh. tržište. 

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti