Vijeće ministara BiH ispunilo sve uvjete iz Pisma namjere s MMF-om

28.03.2017. 16:52 / Izvor: Akta.ba
Vijeće ministara BiH ispunilo sve uvjete iz Pisma namjere s MMF-om

Donošenjem cjelovitog zakona želi se unaprijediti finansijska stabilnosti i izvršiti usklađivanje tog zakona s odgovarajućim direktivama Evropske unije u toj oblasti.

Vijeće ministara BiH je većinom glasova utvrdilo pojedinačne prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini; o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda; kao i o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini

Usvajanjem tih zakona bit će osigurano dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta, čime je omogućeno aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom, te nastavak aranžmana s MMF-om.

Istovremeno je jednoglasno utvrđen Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine, nakon što ga je usvojio Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita, u čijem su sastavu državni i entitetski ministri finansija i guverner Centralne banke BiH.

Donošenjem cjelovitog zakona želi se unaprijediti finansijska stabilnosti i izvršiti usklađivanje tog zakona s odgovarajućim direktivama Evropske unije u toj oblasti. Novim zakonom omogućena je zaštita deponenata prilikom transformacije banaka u BiH, te formiranje fonda za osiguranje depozita u BiH.

Potreba za novim zakonom nametnula se zbog činjenice da bi novim izmjenama i dopunama zakona bilo izmijenjeno više od 50 posto odredbi.

Set prijedloga zakona, kojim Vijeće ministara BiH ispunjava sve obaveze iz Pisma namjere s MMF-om, bit će dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnom postupku.

Također, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, na današnjoj sjednici donijelo je Odluku o provođenju mjera radi ostvarenja kvantitativnih kriterija i indikativnih ciljeva usaglašenih Pismom namjere po Proširenom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom za institucije Bosne i Hercegovine.

Pismom namjere institucije BiH obavezale su se da će ograničiti izdvajanja sredstava za plaće i naknade u 2017. na 655 miliona KM.

Vijeće ministara BiH se obavezalo da tokom 2017. neće mijenjati koeficijente niti osnovicu za obračun plaća, kao ni visinu ostalih naknada zaposlenih, već će biti primjenjivani važeći propisi na bazi kojih je planiran budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017.

Vijeće ministara će kvartalno izvještavati MMF o realizaciji ove odluke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti