ViK neće dobiti 25 miliona eura od EBRD-a dok Parlament FBiH ne da podršku

14.08.2017. 08:51 / Izvor: nap.ba
ViK neće dobiti 25 miliona eura od EBRD-a dok Parlament FBiH ne da podršku

Ukoliko se sredstva iz prve tranše budu dovoljna za rješavanje problema vodosnabdijevanja, onda se bez ikakvih negativnih kamata može odustati od druge i treće tranše.

Tek kada oba doma Parlamenta FBiH podrže ugovor za projekat "Vodovod Sarajevo" koji će kreditirati Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 50 miliona KM (25 miliona eura), prva od tri tranše u iznosu od 10 miliona eura bit će operativna, piše agencija Patria.

Ovaj Ugovor potpisali su 21. jula premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i zamjenica direktora EBRD-a za sektor infrastrukture Lin O'Grady. Za implementaciju ugovora zaduženo je KJKP "Vodovod i kanalizacija".

No, s obzirom da cijeli avgust nema sjednica Parlamenta FBiH, tako je i ovaj projekat na čekanju. Sarajlije će još neko vrijeme trpjeti redukcije, a računi će uredno pristizati. Nekima čak i enormno uvećani zbog kvarova na vodomjeru ali ViK ne želi preuzeti odgovornost.

Ako bi sjednice oba doma Parlamenta FBiH bile i održane u septembru projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže započeo bi krajem tog mjeseca ili početkom oktobra. No, poznavajući političke prilike i niz nagomilanih problema kao i brojne tačke koje su mjesecima na čekanju, manjka optimizma da će ovaj iznimno važan projekat imati prioritet.

Prema projektu sredstva su planirana u tri tranše.

"Prva i druga bi iznosile po 10 miliona eura, te treća tranša bi bila u iznosu od pet miliona eura. Sredstva se uzimaju na 15 godina uz tri godine grace perioda", kazao je ranije premijer Elmedin Konaković.

On je dodao i da ukoliko sredstva iz prve tranše budu dovoljna za rješavanje problema vodosnabdijevanja, onda se bez ikakvih negativnih kamata može odustati od druge i treće tranše. Taj scenario je pod velikim pitanjem s obzirom da se rekonstrukcija vodovodne mreže nije radila godinama. Inače, postavilo se i pitanje kako će ViK servisirati ovaj kredit, a pojavile su se špekulacije o poskupljenju vode.

Dodatni problem stvaraju i narušeni odnosi između menadžmenta KJKP Vodovod i kanalizacija i Vlade KS. Premijer Konaković otvoreno je kazao da menadžment ViK-a treba smijeniti. Prvi korak je učinjen smjenom tri člana Skupštine preduzeća koja bi dalje trebala smijeniti Nadzorni odbor, a oni onda menadžment.

Inače, stanje u ViK-u slika je i prilika različitih struja unutar sarajevske SDA, a na posljednjoj sjednici Skupštine KS tokom rasprave o Izvještaju VIK-a za 2016. godinu, a zatim i glasanja to je bilo jasno uočljivo. Dok premijer KS najavljuje smjenu direktora Nezira Hadžića, druga struja SDA koja ima većinu zastupnika u Skupštini KS oštro se tome protivi i podržala je izvještaj ViK-a. Čak se pojavila informacija da bi upravo zbog ViK-a mogla doći u pitanje Konakovićeva smjena, piše agencija Patria. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović potvrdio je za Patriju da se "vrh stranke nije bavio Vodovodom u Sarajevu niti jednim drugim vodovodom niti smjenom Konakovića". Indirektno je Izetbegović priznao da je to u nadležnosti kantonalne SDA na čijem je čelu Asim Sarajlić, a potpredsjednici su Konaković, Huso Ćesir, Mahir Dević, Fikret Prevljak, Jasmin Terović. Upravo među njima postoji nekoliko struja, a tokom sjednice Skupštine KS najčešće je spominjano ime Huse Ćesira. 

Ukoliko ovaj kredit ne bude odobren u narednom periodu, iluzorno je misliti da će se rekonstrukcija raditi tokom zimskog perioda. U tom slučaju rekonstrukcija bi se prolongirala za 2018. godinu, odnosno godinu Općih izbora i žestoke predizborne kampanje, piše Patria. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti