Više od polovine sredstava od okolišnih dozvola troši se na plaće komisija

03.07.2017. 13:04 / Izvor: Akta.ba
Više od polovine sredstava od okolišnih dozvola troši se na plaće komisija

Ovo pokazuje da se više od pola sredstava prikupljenih za izdavanje okolišnih dozvola koje uplaćuju kompanije troši na plaće komisija.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je u 2016. od okolišnih dozvola prikupilo iznos od 64.266 KM. Od tog iznosa za rad komisija u postupku izdavanja okolinskih dozvola plaćeno je 49.713 KM. Ovo pokazuje da se više od pola sredstava prikupljenih za izdavanje okolišnih dozvola koje uplaćuju kompanije troši na plaće komisija.

Tako se recimo stručne komisije za ocjenu Studije utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolinskih dozvola imenuju rješenjima ministrice, a iste čine angažirane stručne osobe izvan Ministarstva. Ugovori o djelu sa stručnim osobama zaključuju se tek nakon obavljenog posla na datum donošenja zaključka o visini naknade, što nije sukladno zakonskim propisima, navodi se u izvještaju Ureda za reviziju rada institucija u Federaciji koji je analizirao poslovanje ovog Ministarstva za 2016. 

Što se tiče novih zapošljavanja Vlada FBiH je Zaključkom od 22.01.2016. godine dala Ministarstvu suglasnost za zaključivanje ugovora o djelu sa 10 izvršitelja, do okončanja natječajnih procedura za prijem državnih službenika i namještenika.

Revizori navode da njima nije prezentirano da su započete ove procedure, niti je utvrđen broj izvršitelja sa opisom poslova koji će se izvršavati. Revizijom je utvrđeno da je za obavljanje poslova putem ugovora o djelu angažirano devet izvršitelja, za poslove predviđene sistematizacijom radnih mjesta Ministarstva.

Utvrđenje je da je najviši isplaćeni iznos putem ugovora o djelu iznosio neto 2.650 KM, za poslove obavljanja analize i pripreme materijala za sjednice Vlade FBiH, analizu i obradu sudjelovanja Ministarstva na javnim i međunarodnim prezentacijama.

Vlada FBiH je također, 1.9.2016. godine dala suglasnost Ministarstvu za prijem pet državnih službenika i jednog namještenika.

"Ministarstvo nije naknadno dostavilo Vladi FBiH spisak radnih mjesta sa opisima, iako se na isto obvezalo, niti je ministrica donijela Odluku o pokretanju procedure prijema. Javni natječaj raspisan je za prijem tri državna službenika, umjesto pet koliko je odobreno i Javni natječaj za prijem jednog namještenika. Javnim natječajem za namještenike primljen je namještenik na mjesto vozača, koji je prethodno bio angažiran putem ugovora o djelu", navedeno je u izvještaju revizora. 

Također nije dato obrazloženje za prijem tri umjesto odobrenih pet državnih službenika, što revizori smatraju neopravdanim, ako se uzme u obzir da su isplaćena značajna sredstva tijekom cijele godine za obavljanje redovitih poslova putem ugovora o djelu.

Navodi se također da je s obzirom na značajne troškove popravke vozila potrebno preispitati opravdanost nastalih izdataka po osnovu korištenja službenih vozila Ministarstva.

Ministarstvo je realiziralo nekoliko transfera po različitim osnovama u 2016. Tako su proračunom FBiH za 2016. godinu za realizaciju 'Akcijskog plana Strategije okoliša' odobrena sredstva u iznosu od 2.000.000 KM, koliko je i odobreno Izmjenama i dopunama proračuna FBiH za 2016.  Iako su proračunom za 2016. bila odobrena proračunska sredstva za realizaciju ovog programa revizori navode da nisu pravoremeno poduzete aktivnosti na realizaciji istog, što je imalo utjecaja na efikasno korištenje proračunskih sredstava za 2016. godinu.

Odabir korisnika izvršen je krajem godine, tako da sredstva nisu doznačena krajnjim korisnicima do kraja 2016. godine.

Revizori navoda da obzirom da doneseni kriteriji i podkriteriji nisu jasni i mjerljivi, da ispunjenost uvjeta po određenim kriterijima nije zadovoljena jasno definiranom dokumentacijom, kao i da je broj bodova za dio kriterija utvrđivan na osnovu subjektivne ocjene članova komisije, nije osigurana transparentnost prilikom bodovanja zahtjeva aplikanata za naprijed navedene programe transfera „Akcijski plan Strategije okoliša“.

Ministarstvo je dodijelilo i interventna sredstva realizirana u iznosu od 100.000 KM, a odnose se na sredstva Vitezit d.o.o Vitez, prema Odluci ministrice od 30.12.2016. godine, u svrhu realizacije projekta 'Zbrinjavanje otpadne sumporne kiseline (H2SO4)' Istog dana je zaključen ugovor sa navedenim poduzećem kojim se korisnik sredstava obvezao da će implementirati prihvaćeni projekt.

''U toku revizije nije nam prezentiran navedeni projekat niti obrazac proračuna projekta. Utvrđeno je da 'Vitezit' nije dostavio mjesečna izvješća o realizaciji aktivnosti na projektu, kako je definirano člankom 4. zaključenog Ugovora. Sačinjene su tri službene zabilješke odgovornih osoba u Ministarstvu od 05.01.2017. godine, u kojima je navedeno da je realizacija ovog Projekta usmeno naložena od strane ministrice, da nije zaprimljen Projekat, već samo zahtjev Vitezit d.o.o Vitez od 30.12.2016. godine'', navode revizori. 

Revizijom je utvrđeno da interventna sredstva nisu dodijeljena sukladno Programu utroška sredstava, kojeg je usvojila Vlada FBiH, a kojim je predviđeno da su korisnici interventnih sredstava svi subjekti sa područja FBiH, kojima su potrebna interventna sredstva kako bi se spriječila, zaustavila ili što prije sanirala nastala šteta i okoliš doveo u prvobitno stanje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti