Višemilionske štete po BiH na čokoladi

19.06.2017. 13:00 / Izvor: Oslobođenje
Višemilionske štete po BiH na čokoladi

Carinske prevare evidentirane prošle godine prilikom uvoza i tarifiranja određenih vrsta čokolada milka nastavljene su i u tekućoj 2017.

Carinske prevare evidentirane prošle godine prilikom uvoza i tarifiranja određenih vrsta čokolada milka nastavljene su i u tekućoj 2017. Dokumentacija do koje je Oslobođenje došlo potvrđuje da je budžet BiH, samo po toj stavci, oštećen za višemilionske iznose.

Kako bi se pravilno svrstala roba na osnovu carinske tarife BiH, carinik Regionalne kancelarije Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Tuzli uradio je još u 2016. uzorkovanje određenih proizvoda, tačnije mliječnih čokolada milka oreo i milka čokokeks, od po 300 grama.

PREPISKE IZMEĐU SEKTORA

Ti proizvodi svrstani su u tarifnu oznaku 1806310000-Čokolada: ostali, u pločama: punjeni. Nakon analize utvrđeno je da je riječ o složenim proizvodima, koji se sastoje iz više komponenti, a koje pojedinačno ne spadaju u istu tarifnu oznaku. Carinik je o svemu 6. juna obavijestio Sektor za carine UIOBiH, te zatražio stručnu pomoć pri svrstavanju pomenutih čokolada prema carinskoj tarifi BiH. Sektor za carine akt je proslijedio Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje 8. avgusta daje prvo tumačenje.

"Sagledavajući navedene činjenice, te vodeći računa o dobroj praksi Evropske unije, mišljenja smo i smatramo da se proizvodi deklarisani kao milka oreo 300 grama i milka čoko-keks 300 grama, navedenih karakteristika, svrstavaju u okviru tarifne oznake 1905 31 19 00 sa naimenovanjem 'Hljeb, peciva, kolači, keksi i ostali pekarski proizvodi sa sadržajem kakaa ili bez kakaa, slatki keksi, ostali', što apsolutno potvrđuje da je potrebno pokrenuti naknadnu naplatu u iznosu od milion i 200 hiljada maraka", navedeno je iz Ministarstva.

U prilog ovome govori i zapisnik Regionalnog centra Sarajevo UIOBiH o izvršenoj naknadnoj kontroli dokumentacije vezane za uvozna carinjenja, s posebnim osvrtom na ispravnost tarifnog svrstavanja robe za period od 1. januara 2015. do 1. jula 2016. godine. Utvrđeno je da je u tom periodu na ime uvoznika, firme NELT iz Istočnog Sarajeva koja je, između ostalog uvezla sporne čokolade, podneseno 1.158 carinskih prijava, u kojima je u slobodan promet puštena različita roba porijeklom iz 36 država.

U zapisniku se navodi sljedeće: "Prilikom kontrole utvrđeno je da je roba trgovačkog naziva milka shoko keks 300g i milka oreo 300 g svrstana u tarifnu oznaku 1806310000 'Čokoladai ostali prehrambeni proizvodi što sadrže kakao - ostali, u blokovima, pločama ili šipkama - punjeni', a što stvara sumnju u ispravnost takvog svrstavanja."

U prijedlogu mjera je navedeno da je potrebno naknadno naplatiti oko 870.000 KM plus zatezne kamate.

Sektor za carine UIOBiH umjesto da pokrene naknadnu naplatu, od Ministarstva traži novo razmafranje mišljenja.

Taj je dokument poslat tek 5. oktobra, a potpisao ga je pomoćnik direktora Sektora za carine Zdravko Cvjetinović. U dokumentu se navodi: "Primjenom tarifne oznake 1905 3119 00 kod uvoza, dažbine bi bilo značajno različite u odnosu na dosadašnju praksu...",čime potvrđuje da bi primjenom stare tarife uvoznici izbjegli zakonito plaćanje dažbina.

Prepiska je nastavljena i u ovoj godili. Regionalni centar Tuzla UIOBiH šalje hronologiju postupanja u predmetu Milka Sektoru za provedbu propisa Uprave, a u vezi sa aktom Odsjeka za carinske poslove Tuzla od 16. marta ove godine. U hronologiji se podsjeća na "opravdanu dilemu da li proizvode svrstati u tarifnu oznaku 1905 ili 1806", te podsjećajmo je zatražena pomoć državnog Ministarstva.

"Prema kasnijem saznanju, Sektor za carine se obratio Ministarstvu spoljne Ugovine i ekonomskih odnosa BiH sa predmetnim upitom. Ministarstvo je odgovorilo aktom od 8. avgusta 2016. godine, tumačeći da se radi o proizvodima iz tarifnog broja 1905. Napominjemo da ovo tumačenje nije nikada dostavljeno RC Tuzla, te da smo u njegov posjed došli 20. marta 2017, kada nam je proslijeđeno kao prilog akta od 16. marta 2017. Vidljivo je da se Sektor za carine ponovo obratio Ministarstvu", navode iz Tuzle, sa potpisom šefa Odsjeka za carinske poslove Steve Filipovića.

U ovom se dopisu ističe i kako je 20. marta ove godine zaprimljen akt od 16. marta, u kojem se navodi da su otklonjene sve dileme o svrstavanju predmetnih proizvoda.

"Pritom je mišljenje Ministarstva izuzeto kao nerealno i doneseno na nepotpunim činjenicama“, upozorava Filipović.

Novu službenu zabilješku napravila je 4. aprila doc. dr. Marizela Sabanović, stručni savjetnik za carinsku tarifu u RC UIO Tuzla.

"Napominjem da sam po osnovnom zanimanju dipl. ing. prehrambene tehnologije i da sam vidjela kako izgleda proizvodnja sličnih proizvoda. Ovdje treba napomenuti da se u svakom slučaju keks mora napraviti po svojoj tehnologiji pa tekondafilo-vati i prelivati ili uroniti u čokoladu. Mišljenja sam da predmetne proizvode ne mogu svrstati u TB 1806 iako postoji stav Sektora za carine. Zbog toga vraćam predmete na dalje postupanje šefu Grupe za tarifu, vrijednost i porijeklo robe RC Tuzla", istakla je Šabanović.

ŽALBA UVOZNIKA

Tek 18. maja Zdravko Cvjetinović firmi Nelt šalje obavijest o svrstavanju robe prema carinskoj tarifi BiH.

"U skladu sa članom 11. Zakona o carinskoj politici BiH i članovima 8. i 13. Odluke o provedbenim propisima Zakona o cminskoj politici BiH, izdajemo obavezujuću informaciju o svrstavanju robe prema carinskoj tarifi BiH 1905 sa datumom početka važenja od 19. maja", naveo je Cvjetinović.

-Firma Nelt d.o.o. Sarajevo je bila predmet kontrole Grupe za kontrolu Regionalnog centra Sarajevo, što je rezultiralo prijedlozima za izmjenu podataka carinskim ispravama u pogledu tarifne oznake uvezene robe keksa TUC i naknadnom naplatom uvoznih dažbina u iznosu od 1.001.058,43 KM. Uvoznik je sve uvozne dažbine po izdatim rješenjima uplatio, ali je izjavio žalbu o čemu nije donesena odluka u drugom stepenu do danas.

Druga vrsta robe koja je bila predmet kontrole su čokolade milka schoko keks 300 grama, milka oreo 300 grama, rnilka wafelchocrowingn 300 gr, za koju je Grupa za tarifu, vrijednost i porijeklo u Regionalnom centru Sarajevo izdala mišljenje o pravilnom svrstavanju u tarifnu oznaku, koja nije dovela do naknadne naplate dažbina, jer iako je ova grupa dala mišljenje o svrstavanju robe u drugu tarifnu oznaku u odnosu na onu koju je uvoznik prijavio, stopa carine je ista, odgovor je koji smo dobili iz UIOBiH.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti