Viši prag za ulazak u PDV obradovao preduzetnike

31.03.2017. 10:49 / Izvor: Nezavisne novine
Viši prag za ulazak u PDV obradovao preduzetnike

Ukoliko bi ispunili ono što zagovaraju godinama, broj novootvorenih radnji bi se povećao.

Najava iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, prema kojoj bi se prag za ulazak u PDV sistem novim zakonom podigao sa 50.000 na 100.000 konvertibilnih maraka godišnjeg prometa, obradovala je brojne poreske obveznike, ali najviše zanatlije i preduzetnike.

Kako kažu, ukoliko bi ispunili ono što zagovaraju godinama, broj novootvorenih radnji bi se povećao, a dio njih iz sive zone, u koju su otišli zbog prevelikih nameta i složenih procedura, bi se vratio u legalne tokove poslovanja.

Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske, pozdravio je ovu ideju i izrazio nadu da će ona što prije biti implementirana.

Prema njegovim riječima, u RS posluje oko 25.000 zanatlija koji su opterećeni brojnim nametima, pa bi ovaj način uvođenja u sistem PDV-a bio jedan manje koji bi im olakšao poslovanje.

"Ovo bi se odrazilo i na uslugu, koja bi bila jeftinija. To su mali nameti kojima se ne može riješiti ekonomski status države, ali će riješiti veliki dio socijalnih problema. Drago nam je što se tako počelo razmišljati", kazao je Bratić.

Prema njegovim riječima, država bi trebalo da se okrene smanjenju parafiskalnih nameta i uvođenju giljotine propisa i da taj proces maksimalno ubrza kako bi zaustavila odliv mlade radne snage u inostranstvo.

Inače, Zanatsko-preduzetnička komora RS godinama je zagovarala ovu ideju i postavila je kao jedan od prioriteta u svom djelovanju, a koja je sve bliža realizaciji.

U Federaciji BiH kažu kako bi se olakšice najviše primijetile po pitanju birokratije, koja je mnogim obrtnicima i zanatlijama predstavljala veliki problem u poslovanju.

"To će olakšati poslovno i knjigovodstveno evidentiranje obrtnicima i na taj način im omogućiti lakše poslovanje. Dosta djelatnosti je imalo samo jednog zaposlenika i ovaj prag im je otežavao poslovno evidentiranje, jer su i pored toga morali imati i knjigovođe i sve ostale stvari", izjavio je za "Nezavisne" Abdulah Hadžiabdić, predsjednik Obrtničke komore Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kazao je za portal Udruženja ekonomista RS - SWOT kako je dosadašnji prag za ulazak u PDV sistem mali i da sve analize pokazuju kako ga treba povećati.

Prema njegovim riječima, Uprava je spremila potpuno novi zakon o PDV-u, za koji je izrazio nadu da će biti usvojen po ubrzanoj proceduri jer BiH teži ka EU.

Pored podizanja praga za ulazak u PDV sistem, kako je najavio, usvajanjem novog zakona o PDV-u i punom primjenom Zakona o carinskim politikama otvorio bi se prostor za oslobađanje od carina za uvoz opreme za proizvodnju, povoljnije bankarske garancije, pojednostavljenje procedura prijave PDV-a elektronskim putem i brojne druge olakšice za privrednike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti