Vlada FBiH gasi Fondaciju za održivi razvoj OdRaz

14.04.2017. 09:31 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH gasi Fondaciju za održivi razvoj OdRaz

Vlada Federacije donijela je odluku o gašenju Fondacije za održivi razvoj OdRaz zbog kadrovskih i problema u poslovanju.

Vlada Federacije donijela je odluku o gašenju Fondacije za održivi razvoj OdRaz zbog kadrovskih i problema u poslovanju. Postupak gašenja trebao bi biti okončan do 30. aprila. Osim ovoga, Vlada je razmatrala i mogućnost uvođenja plavoga dizela za poljoprivredne proizvođače u Federaciji BiH.

Vlada je odlučila ugasiti fondaciju koja je služila za pomoć malim i srednjim preduzećima u FBiH. Aktivnosti koje je ova fondacija obavljala bit će premještena, najverovatnije, u jedan poseban sektor u Razvojnoj banci Federacije. Iz Vlade ocjenjuju da OdRaz nije bio na visni zadatka, posebno u periodu od 2014. godine kada su počeli kadrovski, te problemi u poslovanju koji nisu mogli biti riješeni.

Nakon što je Dom naroda Parlamenta BiH nedavno usvojio izmjene zakona o akcizama, kojima nije predviđen plavi dizel, iz Vlade FBiH razmatrali su mogućnost uvođenja ove olakšice za poljoprivrene proizvođače. No, trenutno nema procjena koliko će novca morati biti izdvojeno iz budžeta za ovu namjenu.

"Prema podacima iz prošle godine, nekih pet miliona litara goriva po obradivim površinama trebalo bi regresirati", naveo je Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva FBiH.

S obzirom na to da je proljetna sjetva već počela, za nju, ističe resorni ministar, neće biti osiguran plavi dizel, ali se nada da će ova olakšica biti usvojena do kraja godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti