Vlada Kantona Sarajevo utvrdila prijedlog zakona o obrazovanju odraslih

09.09.2015. 09:20 / Izvor: Akta.ba
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila prijedlog zakona o obrazovanju odraslih

Osim što zakon predstavlja usaglašavanje sa strateškim državnim dokumentima koje tretiraju ovu oblast, on je usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije koje traži uređenje djelovanja vlasti na svim nivoima u stvaranju uslova i definisanju programa cjeloživotnog učenja

Zakonom o obrazovanju odraslih, koji je jučer u formi Prijedloga utvrdila Vlada Kantona Sarajevo, želi se pravno urediti i olakšati sticanje praktičnih stručnih znanja, izvršiti dokvalifikacija ili prekvalifikacija zainteresiranih zaposlenih ili nezaposlenih osoba, a imaju šansu zaposliti se na poslovima koja su tražena na tržištu rada.

Osim što zakon predstavlja usaglašavanje sa strateškim državnim dokumentima koje tretiraju ovu oblast, on je usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije koje traži uređenje djelovanja vlasti na svim nivoima u stvaranju uslova i definisanju programa cjeloživotnog učenja, te smanjena nepismenosti, sticanja konkretnih vještina i povećanja konkurentnosti na tržištu rada.

Najvažniji partner države u ovoj oblasti je privreda koja treba da iznese svoje potrebe i da se uključi u edukaciju potrebnih kadrova.

Obrazovanje odraslih predstavlja dio jedinstvenog obrazovnog sistema Kantona koji se obavlja kao javna služba u javnim ustanovama i ustanovama u okviru formalnog, neformalnog, informalnog i samousmjerenog učenja.

Zakon definiše osnivanje i rad institucija koje će realizirati programe odraslih.

U smislu forme, sadržaja i vrste on precizira programske sadržaje koje će provoditi obučeni andragoški kadar, reguliše upis polaznika za obrazovanje odraslih po osnovu konkursa i definiše dobijanje stručnih certifikata.

Tim zakonom je, kako je naglašeno u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih, omogućeno velikom broj needuciranih osoba koji se nalaze na listama Službe za zapošljavanje sticanje prvog zanimanja.

Zakon stvara okivir i pretpostavke ovog procesa, a u njegovu realizaciju će biti uključeni privrednici, poslodavci, donatori, javne ustanove, Služba za zapošljavanje, a Skupština Kantona Sarajevo će donijeti konačnu odluku o predloženim zakonskim rješenjima.

Nastavljajući politiku racionalizacije i ušteda, Vlada je danas izmijenila Odluku o korištenju mobilih telefona u službene svrhe te umanjila granice dozvoljene potrošnje za 30 posto.

Ona je zatražila i od svih upravljačkih struktura javnih ustanova, preduzeća, agencija i fondova da u roku od sedam dana izmijene svoje akte koje regulišu plaćanje mobilne telefonije i usklade ih s Odlukom Vlade na način da dozvoljeni iznosi za ovu namjenu moraju biti manji nego ih imaju nosioci izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo te da za 15 dana o tome izvijeste Vladu Kantona, saopćila je Press služba KS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti