Vlada KS - Zakonom urediti primanja organa upravljanja u javnom sektoru

29.01.2016. 09:02 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS - Zakonom urediti primanja organa upravljanja u javnom sektoru

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je jučer Nacrt zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija, kantonalnih javnih preduzeća, javnih ustanova čiji je osnivač KS.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je jučer Nacrt zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija, kantonalnih javnih preduzeća, javnih ustanova čiji je osnivač Kanton Sarajevo, a koji je predložilo Ministarstvo pravde i uprave KS.

Ovim zakonom se na sveobuhvatan način reguliše pitanje plaća i naknada predsjednika i članova skupština javnih preduzeća, upravnih odbora i nadzornih odbora javnih ustanova, direktora i izvršnih direktora javnih preduzeća, direktora javnih ustanova i fondova čiji je osnivač Kanton.

Imajući u vidu obavezu Kantona Sarajevo na zaštiti imovine KS u svim segmentima, pa i u dijelu prenesenih prava, obaveza i javnih ovlaštenja na pravne subjekte došlo se do zaključka da se primjena Zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa kantonalnih javnih preduzeća koji je na snazi od 2013. godine proširi i na druge pravne subjekte, a sve iz razloga kontrole i praćenja utroška budžetskih sredstava.

U novom zakonu predložena su primanja i to najviše do tri prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH po posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za direktore, zamjenike direktora i izvršne direktore, najviše do 50 posto jedne prosječne neto plaće za predsjednike skupština, upravnih, nadzornih odbora i drugih organa, te najviše do 40 posto jedne prosječne neto plaće za članove tih odbora.

Spomenuti zakon je upućen u skupštinsku proceduru.

Vlada je naložila Upravi za inspekcijske poslove KS da u narednih 30 dana izvrši inspekcijske preglede i utvrdi da li je i gdje bilo kršenja važećeg  Zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa kantonalnih javnih preduzeća, te da poduzme zakonom predviđene mjere, saopćila je Pres-služba KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti