Vlada KS donijela mjere za podsticanje zapošljavanja

20.05.2016. 09:01 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS donijela mjere za podsticanje zapošljavanja

Programom je predviđeno sufinansiranje 20 dobitnika "Zlatne značke".

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS-u za 2016. godinu koji obuhvaća sedam podsticajnih mjera za koje je u ovoj godini izdvojeno 6.548.854 KM.

U odnosu na mjere iz proteklih godina, ovogodišnji Program donosi i nove oblike poticaja, a oni se ogledaju kroz sufinansiranje zapošljavanja dobitnika "Zlatne značke", a koji ima za cilj osiguravanje zapošljavanja najboljih visokoobrazovanih nezaposlenih osoba u institucijama koje se bave nastavnim i naučno - istraživačkim djelatnostima na području Kantona Sarajevo.

Poslodavcima koji budu obuhvaćeni ovim programom će se, mjesečno, u periodu 12 mjeseci refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 1.300 KM po novouposlenoj osobi za isplatu plaća i uplatu poreza i doprinosa.

Programom je predviđeno sufinansiranje 20 dobitnika "Zlatne značke".

U svrhu pojačanog preventivnog djelovanja i sprečavanja maloljetničke delinkvencije, za 100 visokoobrazovanih stručnih osoba bit će sufinansirano njihovo zapošljavanje u ustanovama rada i socijalne politike, u osnovnim i srednjim školama. Osigurana sredstva za ovu namjenu iznose 999.600 KM.

Za program javnih radova bit će utrošeno 694.413 KM i planirano je angažovanje 450 nezaposlenih osoba, kroz program dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca bit će izdvojeno 120.241 KM za 80 nezaposlenih osoba, a kao i prethodnih godina najveća sredstva - 3.000.000 KM bit će usmjerena za sufinansiranje zapošljavanja 475 pripravnika svih stručnih sprema.

Vlada je tražila da u okviru ove mjere bude znatno više preferiran realni sektor u kojem poslodavci imaju i obavezu zadržavanja dijela radnika nakon obavljenog pripravničkog staža, u odnosu na javni sektor gdje je upošljavanje na neodređeno vrijeme regulisano posebnim propisima, saopćeno je iz Vlade KS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti