Vlada KS: Isplata po redosljedu pristizanja presuda

20.05.2016. 07:44 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS: Isplata po redosljedu pristizanja presuda

Vlada Kantona Sarajevo, povodom tužbe Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika protiv nje i premijera Elmedina Konakovića, ističe da se po redosljedu pristizanja isplaćuju presude.

Vlada Kantona Sarajevo, povodom tužbe Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika protiv nje i premijera Elmedina Konakovića, ističe da se po redosljedu pristizanja isplaćuju presude na osnovu kojih su uposlenici u organima uprave sudskim putem dobili pravo na isplatu pripadajućeg novca.

Vlada će i kod narednih isplata izdvajati značajno veća sredstva za one koji su prihvatili nagodbu, kao i za one koji to ne žele, jer tako nalažu zakoni, ali za njih drastično manja, navela je Vlada u saopćenju koje prenosi Pres-služba KS. 

-Aktuelna vlada Kantona Sarajevo je u postupcima rješavanja nagomilanih problema, prva Vlada koja je ozbiljno pristupila i rješavanju problema tužbi i izvršnih presuda uposlenika u organima uprave koji su sudskim putem dobili pravo na isplatu zarađenog novca koji ustvari njima i zakonom pripada. I pored teških finansijskih uslova s kojima se susrela, ova vlada je u vrh liste svojih prioriteta stavila isplate spomenutih tužbi jer je u prvoj godini izdvojila tri miliona KM, a u drugoj osam miliona KM, od kojih znatno veći dio planira uplatiti uposlenicima koji su potpisali ugovore o vansudskoj nagodbi i na taj način pokazali vlastito razumijevanje za teško ekonomsko stanje u državi odričući se kamata. Podsjećamo da su predviđena sredstva i za one koji nisu pristali na nagodbu - navodi se u saopćenju.

Štiteći interese i budžet Kantona Sarajevo, dodaje se, Vlada se opredijelila za mnogo veća sredstva namijenjena za isplatu vansudskih nagodbi, računajući na spremnost uposlenika da naplaćivanjem kamata ne nanesu veću štetu društvenoj zajednici.

Napominjući da poštuje sudske presude i da isplata teče po redosljedu kojim su pristizale, Vlada navodi da su u procesu tužbi, advokate angažovali uposlenici lično i da se čak dešavalo da su im izlazili ususret i kolektivne tužbe razdvajali na više manjih tužbi kako bi advokatima omogućili ostvarivanje većih prihoda.

U vremenu stabilizacije budžeta Kantona, saniranja deficita od 47 miliona KM i ostvarivanja ušteda na platama i nakandama u iznosu od 3,5 miliona KM u prvom kvartalu ove godine, plaćanje kamata bi dodatno smanjilo i ugrozilo mogućnost finansiranja i realizaciju kapitalnih projekata među kojima rekonstrukciju vodovodne mreže u Kantonu, razvoj turističkih i sportskih kapaciteta Bjelašnice, podršku malim i srednjim preduzećima, izgradnju škola, kupovinu stanova za boračku populaciju, opremanje Ministarstva unutrašnjih poslova i druge projekte.

-Možemo slobodno reći da smo naišli na opšte odobravanje i javnosti i većine uposlenika poduzimajući spomenute aktivnosti, ali da Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika u Sarajevu očito tako ne misli jer svoje pojedinačne interese stavlja ispred društvenih - kaže se u saopćenju.

Kako se ističe, rad u državnoj službi je danas privilegija, biti premijer ili ministar je također privilegija u poređenju sa 70.000 nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

-Svakodnevno kontaktiramo s državnim službenicima koji su većinom spremni na dogovore i sramota je da lideri ovog sindikata razmišljaju drugačije - navedeno je također u saopćenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti