Vlada KS od ViK-a traži svakodnevne izvještaje o snabdijevanju vodom

15.08.2017. 13:31 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS od ViK-a traži svakodnevne izvještaje o snabdijevanju vodom

Ovaj izvještaj na dnevnoj bazi mora sadržavati i informacije o higijensko-epidemiološkoj ispravnosti vode.

Na danas otvorenoj vanrednoj sjednici povodom problema sa vodosnabdijevanjem Sarajeva, Vlada Kantona Sarajevo je zatražila od menadžmenta KJKP "Vodovod i kanalizacija" (ViK) da svakodnevno dostavlja izvještaj o stanju snabdjevenosti vodom, o količinama vode na izvorištu Bačevo, o broju prijavljenih i otklonjenih kvarova, kao i o otkrivanju i smanjenju broja nelegalnih potrošača, odnosno njihovom isključivanju iz mreže, sa odvojenim podacima o broju pravnih i fizičkih osoba.

Izvještaj treba sadržavati i sve ostale tehničke probleme koji utječu na vodosnabdijevanje.

Zatražene su informacije o formiranju tima za detekciju stanja vodovodne mreže sa njihovim imenima, kao i koracima za realizaciju plana spomenute detekcije, jer se bliži početak implementacije prve tranše EBRD-ovog kredita od 10 miliona KM.

Vlada je zatražila i precizne podatke o pregovorima sa Istočnim Sarajevom radi eventualnog korištenja vode sa izvorišta Tilava, ali i sa svih drugih izvorišta, među kojim je posebno spomenuto izvorište IB-10, kako bi se u postojećem vodovodnom sistemu osigurale dodatne količine vode.

Ovaj izvještaj na dnevnoj bazi mora sadržavati i informacije o higijensko-epidemiološkoj ispravnosti vode.

Na sjednici su od menadžmenta tog preduzeća zatraženi podaci o stanju naplate vode, kao i realizaciji tužbenih zahtjeva pokrenutih protiv dužnika.

Na sjednici je bilo riječi i o pokretanju procedura radi početka implementacije dugo najavljivanog projekta izvorišta Crna i Bijela rijeka kojim bi se omogućilo dugoročno pothranjivanje izvorišta Bačevo sa dodatnim količinama vode. Zbog toga je za četvrtak najavljeno održavanje sastanka sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH.

Sjednica će ostati otvorena sve do poboljšanja hidroloških prilika u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Pres-službe KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti