Vlada KS prema Skupštini uputila Prijedlog Zakona o državnoj službi

15.07.2016. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS prema Skupštini uputila Prijedlog Zakona o državnoj službi

Kako je predviđeno, Zakon bi se trebao naći na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je planirana za kraj mjeseca jula.

Zakonom o državnoj službi u Kantonu Sarajevo koji je na današnjoj sjednici utvrdila Vlada KS se cjelovito uređuje položaj državnih službenika kao i lica koja nisu državni službenici ali se njihov radno – pravni status uređuje ovim Zakonom.

Presuda Ustavnog suda FBiH iz 2010. godine dala je mogućnost kantonima da mogu samostalno urediti državnu službu. Zakon koji je donesen u Kantonu Sarajevo će se primjenjivati i na Grad Sarajevo kao i na općine na području Kantona.

Skupština Kantona je u aprilu mjesecu ove godine utvrdila Nacrt ovog Zakona nakon čega je uslijedila javna rasprava od 30 dana. Ministarstvo pravde i uprave je, kao priređivač ovog Zakona, u prijedlogu Zakona unaprijedilo tekst koji se odnosi na zabranu diskriminacije, zatim detaljnije regulisalo pitanje jedinstva sistema državne službe. Zakon preciznije utvrđuje način imenovanja i razrješenja lica koja nisu državni službenici te utvrđivanje mandata za lica koja nisu državni službenici u trajanju od pet godina sa mogućnošću ponovnog imenovanja na još jedan mandatni period.

U odnosu na Nacrt, ponuđeno je drugačije regulisanje pitanje internog premještanja i preuzimanja državnog službenika kao i način provođenja javnog oglašavanja putem Agencije za državnu službu. Kako je posebno istaknuto, ovaj prijedlog Zakona sadrži kaznene odredbe koje nije sadržavao Nacrt Zakona, a koji propisuje novčane kazne za pravno lice – firmu, rukovodioca organa državne službe kao i za državnog službenika.

Kako je predviđeno, Zakon bi se trebao naći na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je planirana za kraj mjeseca jula, kada će javnost dobiti i više informacija o svim zakonskim rješenjima predloženog Zakona.

Vlada je jučer utvrdila izmjene i dopune Zakona o filmskoj djelatnosti kojim se propisuje da, u slučajevima kada strane filmske produkcije snimaju na području Kantona Sarajevo, budu u obavezi da domaćeg producenta i formalno uključe u produkcijske poslove, kako je naglašeno, što je i do sada praksa, ali nije bila pravno regulisana. Na ovaj način se jača domaća produkcija, a kroz javnu raspravu, koja će uslijediti ukoliko zastupnici podrže ovaj Nacrt, doći će se do konačnih rješenja unapređenja ove djelatnosti.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih je na današnjoj sjednici pred Vladu iznijelo zahtjev pojedinih srednjih škola za proširenje kvota upisa u srednje škole kroz formiranje novih odjeljenja.  Vlada je po ovom pitanju podržala stav Zajednice direktora srednjih škola, a što je bilo i njeno opredjeljenje, da se zadrže i ne mijenjaju već utvrđene upisne kvote u svim školama.

Takođe Vlada i resorno ministarstvo ističu da su svi direktori, nakon završetka prvog upisnog roka, bili u obavezi da učenicima koji nisu stekli uslove za upis u određenu školu, blagovremeno vrate dokumente kako bi imali mogućnost pristupanja drugom upisnom roku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti