Vlada pozvana da objavi cjelovit obračun naplate novog poreza na dohodak

21.03.2017. 11:39 / Izvor: Akta.ba
Vlada pozvana da objavi cjelovit obračun naplate novog poreza na dohodak

Udruženje poslodavaca FBiH je predstavilo obračune do kojih su došli vlastitim analizama, a koji pokazuju da će primjena poreza na dohodak za budžet FBiH značiti dodatni pritisak na cijenu rada.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine upozorava na činjenicu da Vlada FBiH u samo dva dana kroz saopćenja i namjenski urađene tekstove pokušava obmanuti javnost iznoseći selektivne informacije.

Najprije je javnosti preneseno izjašnjenje Vlade FBiH o zahtjevu za ocjenu ustavnosti člana 61. stava 1. Zakona o porezu na dobit FBiH iz 2016. godine, a potom se u javnosti pojavila informacija iz Vlade FBiH o tome kako će obračun novog Nacrta zakona o porezu na dohodak, prema kojemu, navodno, niže plaće neće biti dodatno oporezovane.

Opet se radi o svjesnom obmanjivanju javnosti, jer prema proračunu koji je Vlada FBiH predstavila na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, osim plaća nižih od 700 KM, koje nakon proširenja poreske osnovnice, odnosno oporezivanja toplog obroka, prijevoza i regresa i obračuna doprinosa,  sigurno neće primati 55 posto građana kako u svome saopćenju piše Vlada FBiH.

Zbog toga, Udruženje poslodavaca Federacije BiH poziva nadležne iz Vlade FBiH da javno objave obračune prema Nacrtu zakona o porezu na dohodak FBiH uzimajući u obzir i Nacrt zakona o doprinosima FBiH (jer se ova dva zakona donose u paketu) i prezentiraju javnosti kompletan obračun.

Udruženje poslodavaca FBiH je dijelom već predstavilo obračune do kojih smo došli našim analizama, a koji nedvosmisleno pokazuju da će primjena poreza na dohodak za budžet FBiH značiti dodatnih 50 do 60 miliona KM, odnosno, dodatni pritisak na cijenu rada, koja će se naplaćivati od uposlenika i poslodavaca.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti