Vlada razmišlja o uvođenju progresivne stope poreza na dohodak

16.05.2016. 17:51 / Izvor: Akta.ba
Vlada razmišlja o uvođenju progresivne stope poreza na dohodak

Jedna od reformskih mjera koje Vlada Federacije planira provesti je proširenje poreske osnove na način da se naknade koje nemaju karakter plaće ugrade u poreznu osnovu.

Iako je Vlada FBiH pokrenula određene reforme, poslovni sektor još uvijek ne osjeti pozitivne efekte istih, kazao je Ian Brown, šef ureda EBRD-a u BiH u sklopu konferencije "Focus on Reforms: Vision 2020 for BiH " koja je održana u Sarajevu. Smatra da će pravi izazov biti implementacija reformi na razini lokalne administracije.

Jelka Miličević, federalna ministrica financija, navodi da određeni indikatori pokazuju pozitivne pokazatelje, te da reforme ne mogu dati rezultate tako brzo.

Jedna od reformskih mjera koje Vlada Federacije planira provesti je proširenje porezne osnove na način da se naknade koje nemaju karakter plaće ugrade u poreznu osnovu. 

Savjetnik federalnog premijer Goran Miraščić navodi da je ova fiskalna mjera neutralnog karaktera te da ni u kojem slučaju ne žele dodatno opteretiti poslodavce niti umanjiti primanja uposlenika.

Na neto opretećenje koje sada iznosi 63, 43 posto( bez poreza na dohodak obzirom da je varijabilan) smanjit će se na 52 odnosno 53 posto , a sa bruto 41, 5 smanji će se na 35 posto. No, to je još, navodi,  rano prognozirati budući da se radi na kompleksnim analizama.

Navodi da je nemoguće perfektno napraviti razrez, ali oni koji su legalno koristili naknade koje nemaju karakter plaće vjerojatno će biti dodatno opterećeni što se tiče poreznog klina, dok oni koji su svoje uposlenike prijavaljivali na puni iznos neće osjetiti nikakve efekte.

Miraščić najavljuje da bi jedna od narednih aktivnosti Vlada FBiH mogla biti i izmjene poreza na dohodak sa progresivnom stopom oporezivanja.

Njome bi dodatno, većim prostotkom, biti opterećeni oni sa većim primanjima, a oni sa manjim primanjima postotkom manjim od 10 posto.

ZA GODINU I POL MOGUĆE UVOĐENJE I ONE STOP SHOPOVA U FBIH

Vlada u narednom  razdoblju namjerava ići u uspostavljanje boljeg poslovnog ambijenta i čišćenje sustava.

Kako bi poboljšali poslovno okruženje planirano je i uspostavljanje one stop shop-ova za investitore gdje će investitor na jednom mjestu moći dobtiti sve potrebne informacije o registraciji kompanije. No, budući da se radi o kompleksnom poslu u sklopu kojeg će trebati uvezati sve relevantne institucije u procesu očekuju da bi ovi shopovi trebali biti operativni tek za godinu i pol dana. Što se tiče smanjenja parafisklanih nameta Miraščić navodi da se u narednih dva mjeseca čeka analiza istih te da će tada vidjeti u kojem će pravcu Vlada ići.

Iako se često isticalo da bi smanjenje doprinos bila jedna od mjera koja bi pomogla poslovnom sektoru Miraščić ističe da će ono biti moguće jedino ukoliko se pronađu dodatne kompenzacije za vanproračunske fondove ili ako se nastavi trend porasta broj zaposlenih.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti