Vlada RS-a nema rješenje za OC Jahorina

17.10.2016. 08:19 / Izvor: EuroBlic
Vlada RS-a nema rješenje za OC Jahorina

Ministarstvo trgovine i turizma je prije nekoliko dana uplatilo subvenciju od 250.000 KM Olimpijskom centru Jahorina i to – za prošlu sezonu.

Ministarstvo trgovine i turizma je prije nekoliko dana uplatilo subvenciju od 250.000 KM Olimpijskom centru Jahorina i to – za prošlu sezonu.

U februraru ove godine, uplaćeno je 50.000 KM, tako da je sada Vlada RS isplatila planiranih 300.000 KM za 2015. godinu, dok novčana pomoć OC Jahorina za 2016. godinu nije ni planirana u budžetu.

Velibor Lazarević, direktor OC Jahorina, kaže da je posljednja subvencija koju su dobili bila planirana za pripremu prošle sezone, koju su nekako pregurali, iako su imali problem sa nedostatkom snijega. Prognoze za predstojeću sezonu nisu optimistične.

"Od dobijenih 250.000 KM, 140.000 KM je otišlo za poreze i doprinose radnika, a preostalih 110.000 KM koje su namjenjene za kupovinu dijelova za mašine, žičara, karte, nije ni izbliza dovoljno da pokrijemo troškove. Za pripremu jedne sezone minimalno nam treba 200.000 evra, plus obaveze prema radnicima", kaže Lazarević.

On dodaje da je upućen dopis Vladi RS u kojem traže još jednu subvenciju kako bi spremno dočekali sezonu, prenosi “EuroBlic“.

Najveće gubitke OC Jahorina su u prethodnom periodu prouzrokovale naslijeđene presude za izmirenja obaveza. Prije pet godina se kod IRB-a OC zadužio obveznicama za 15 miliona KM, kako bi obavili dokapitalizaciju. Tada je jasno i naznačeno da, ukoliko ne budu mogli da finansiraju redovno tu isplatu, da se obveznice konvertuju u kapital, što bi značilo da bi IRB samo povećao vlasništvo u Olimpijskom centru, koje je trenutno 86 odsto. Međutim IRB je umjesto toga podnijela tužbu i dobila pravosnažnu presudu. Samo za kamate OC treba da isplati IRB-u pet miliona KM.

"To su obaveze koje je naslijedila Uprava koja je imenovana prije dvije godine sa mnom na čelu. IRB-u smo na ime pravosnažne presude od tada platili 400.000 KM za kamate, a koje prije nas niko nije plaćao. Za sada je blokada obustavljena, a očekujemo da će se, kako je najavljeno, problem riješiti", kaže Lazarević.

Takođe, izgubljeni spor koji su imali sa preduzećem "Upi", težak više od dva miliona KM, je koštao OC do sada 400.000 KM. Vlada RS je donijela odluku u maju ove godine da se sva potraživanja od "Upi" prema OC Jahorina otpisuju, a ovo preduzeće je 100 odsto u vlasništvu Vlade RS.

U resornom ministarstvu kažu da su učinili što su mogli. Još se nadaju da će postići dogovor sa "Skijalištima Srbije" koja su ranije najavila da su zainteresovana da ulažu u ovaj zimski centar. Međutim, njihov uslov je bio da se riješe sva dugovanja.

MASTER PLAN ISTEKAO

Master plan za Jahorinu, koji je donesen 2006. godine, istekao je ove godine, a od planiranih aktivnosti provedeno je tek 20 odsto.

"Novih investicija nema i bojim se da će ako se ništa ne preduzme OC Jahorina izgubiti korak sa ostalim ski centrima u regionu", istakao je Lazarević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti