Vogue preporučio ženama: Obavezno posjetite BiH i još osam država

06.01.2017. 11:43 / Izvor: Slobodna Bosna
Vogue preporučio ženama: Obavezno posjetite BiH i još osam država

Bosna i Hercegovina našla se na listi sa Peruom, Australijom, Finskom, Kanadom, Nepalom, Jordanom, Kenijom, te drugim zemljama Balkana.

Bosna i Hercegovina našla se na listi sa Peruom, Australijom, Finskom, Kanadom, Nepalom, Jordanom, Kenijom, te drugim zemljama Balkana.

Iz Voguea su istakli da nikada nije bilo bolje vrijeme nego sad da žene avanturističkog duha obuju udobnu obuću i obiđu neke od najljepših i neotkrivenih svjetskih destinacija.

Što se tiče BiH, ženama su preporučili rutu Via Dinarica koja povezuje sedam država kroz koje se proteže planinski lanac Dinarskih Alpi. Riječ je o stazi koja počinje i završava se u Sloveniji i Makedoniji, a prolazi još kroz BiH, Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju, Kosovo, Albaniju.

"Možete doživjeti bogatu kulturnu baštinu regije tokom planinarenja u lokalnim selima. Put se isprepliće kroz neistražena područja", naglasili su iz Voguea.

Ljubiteljicama bicikla preporučena je i ruta koja kreće iz Atine i vodi do Amsterdama sa stajanjima u Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji.

Putem aprilske kampanje pod nazivom “Pravac turizam! Mogućnosti su beskonačne”, USAID je još prije dvije godine promovirao turizam i prirodne resurse u BiH i potencijalne ekonomske prilike u tom sektoru

Direktor Misije USAID-a u BiH David Barth tada je rekao da prirodne ljepote i resursi BiH nude ogromne ekonomske mogućnosti građanima od pokretanja vlastitog biznisa do pružanja usluga.

“Mogućnosti BiH su zaista bezbrojne, kao što sama naša kampanja kaže. Kako bismo istakli prirodne resurse i mogućnosti za razvoj turizma u BiH, organiziramo niz događaja koji su počeli s USAID-ovim Facebook natječajem za najbolju fotografiju, pa do konačnog događaja kojim ćemo promovirati bh. Dio Via Dinarica staze, koju smo podržali zajedno s UNDP-om”, kazao je Barth.

“Naša podrška Via Dinarici će omogućiti stanovnicima koji žive u manjim mjestima i planinskim selima duž bh. dijela staze da uvećaju prihode i uspostave održive turističke usluge i proizvode, od malih kuća i gostionica, preko tradicionalnih jela i vina, kulturne i vanjske rekreativne aktivnosti, pa do prodaje rukotvorina i suvenira”, naveo je direktor Misije USAID-a.

Također, naglašava da je fokus USAID-ovih aktivnosti u bh. turizmu zasnovan na globalnim trendovima i upravo iz tog razloga se je usredsrijedio na avanturistički i kulturni turizam.

“Globalni trendovi danas okreću leđa dugim odmorima koji su preovladavali tokom 1990-ih i 2000-ih godina, odmori na koje se išlo jednom godišnje i koji su se zasnivali na suncu i morskom turizmu. Današnji trend je kraći i češći odmor, podržan brojnim jeftinim letovima, s turistima koji žele vidjeti i uraditi što više stvari. Ne žele samo ležati na plaži, a ovdje u BiH imaju toliko toga sjajnoga vidjeti”, istaknuo je Barth.

Govoreći o glavnim trendovima u svjetskom turizmu, a koji bi mogli biti komparativna prednost za BiH direktor Misije USAID-a je naveo da u BiH trenutno ima nekoliko turističkih agencija koje nude aranžmane za vožnju bicikla, planinarenje, rafting, penjanje.

Avanturistički turizam je nešto što je iznimno privlačno turistima iz Sjedinjenih Američkih Država, ali je bitno takvu ponudu predstaviti i kao regionalni proizvod.

“To znači da BiH mora sa svojim susjedima raditi na promociji avanturističkog turizma na zapadnom Balkanu, uvezati sve turoperatore te pružiti istu razinu usluge smještaja, usluga turoperatora i kvalitet staza. Važno je sve te korake poduzeti zajedno, jer tako možemo imati veći uticaj i osigurati dolazak većeg broja turista. Nacionalna geografija je 2012.godine uvrstila planinski biciklizam u BiH među prvih 10 globalnih programa avanturističkog turizma! I drugi vodeći časopis koji se bavi avanturističkim turizmom, Outside, je prepoznao BiH kao jednu od vodećih novih avanturističkih destinacija. Ono što nam je potrebno jesu veća ulaganja u ovu oblast, u pripremu staza, izgradnju koliba i signalizaciju”, kazao je Barth.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti