Vozačima neće trebati vinjete za ulazak u Centar i Stari Grad

02.06.2017. 10:44 / Izvor: Avaz.ba
Vozačima neće trebati vinjete za ulazak u Centar i Stari Grad

Novi zakon donosi i nekoliko vrlo neobičnih pravila, između ostalog, o načinu vođenja životinja na javnim cestama.

Vinjete u užem gradskom jezgru ipak neće biti uvedene, kako je to bilo prvobitno planirano Nacrtom zakona o uređenju saobraćaja u KS. Bilo je zamišljeno da vozači plaćaju naknadu prilikom ulaska automobilom u centar grada. Međutim, kako je kazao ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, od te ideje su odustali.

Ekstremni slučajevi

"Dugo smo raspravljali o užem jezgru grada, gdje smo u nacrtu dali prijedlog za uvođenje vinjeta. Međutim, na kraju smo odlučili da Vlada samo u ekstremnim slučajevima posebnom odredbom definira crvenu zonu, i to u periodu kada je povećan stepen zagađenja zraka", istaknuo je Fišo.

U javnoj raspravi o nacrtu zakona Općina Stari Grad imala je primjedbe na uvođenje vinjeta. Protiv su jer nema alternativnih puteva koji bi građani mogli koristiti za obilazak užeg gradskog jezgra.

Ukoliko novi zakon o saobraćaju bude prihvaćen na današnjoj sjednici Skupštine, on će donijeti i neke novine.

"Od sada će oštećena i neregistrirana vozila, koja uzurpiraju javne parkinge i trotoare, biti uklonjena. Troškove uklanjanja snosit će vlasnik automobila. Do sada to nije bilo moguće pa su vozila godinama truhla na parkingu", naveo je ministar.

Odvoz smeća

Bit će, kaže, promjena i kada je u pitanju odvoz smeća, što će se u općinama Centar i Stari Grad moći raditi do sedam sati. A novim zakonom bit će zabranjeno postavljanje kontejnera na kolovoze, pješačke staze, javne parkinge i trotoare.

Propisi za životinje

Novi zakon donosi i nekoliko vrlo neobičnih pravila, između ostalog, o načinu vođenja životinja na javnim cestama.

"Zabranjeno je jahanje životinja osobama mlađim od 16 godina. Osoba koja jaše dužna je kontrolirati životinju koju jaše. Oni koji gone ili jašu životinju imaju obavezu ukloniti sve materijale koje je životinja nanijela na cestu", stoji u zakonu.

Ispit za vozače tramvaja

Polaganje ispita za vozače tramvaja također će prvi put biti uređeno novim zakonom. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS zajedno će napraviti pravilnik o načinu polaganja ovog ispita. Kako je pojasnio ministar Fišo, s ciljem bolje prevencije u saobraćaju, bit će formirani vijeće i sektor za sigurnost saobraćaja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti