Vozačima otvorena vrata u Sloveniji, građevincima u Kataru

16.08.2016. 13:56 / Izvor: Glas Srpske
Vozačima otvorena vrata u Sloveniji, građevincima u Kataru

U Njemačkoj, Sloveniji i Kataru trebalo bi da bude zaposleno najmanje 7.100 domaćih radnika.

Da će odliv radne snage biti nastavljen i dogodine pokazuje prednacrt programa rada Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prema kojem bi u Njemačkoj, Sloveniji i Kataru trebalo da bude zaposleno najmanje 7.100 domaćih radnika.

U programu rada za 2017. godinu, koji je ova agencija objavila na svom sajtu, navedeno je da im je jedan od prioriteta sprovođenje raznih međunarodnih sporazuma u oblasti zapošljavanja. Vrata za naše radnike najšire će biti otvorena u Sloveniji i Njemačkoj.

- Sprovodićemo aktivnosti da realizujemo Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Slovenije. Zbog pozitivnih ekonomskih kretanja privrede u Sloveniji iduće godine očekujemo zapošljavanje oko 3.100 radnika iz BiH - stoji u prednacrtu programa rada ove agencije.

U Sloveniji su do sada, kako kažu u Agenciji, radna mjesta najčešće dobijali vozači, zidari, varioci, monteri i tesari, dok su u Njemačkoj zapošljavani samo njegovatelji. Međutim, 2017. nastojaće da posreduju pri zapošljavanju i radnika ostalih zanimanja, ukoliko im vlada Njemačke dozvoli.

- Predviđamo zapošljavanje najmanje 2.000 radnika iz BiH u Njemačkoj - dodaju u Agenciji.

Isti broj radnika iz BiH, kao i u Njemačkoj iduće godine, u Agenciji očekuju da bude zaposleno i u Kataru.

Kompanije i firme u toj državi na Arapskom poluostrvu u jugozapadnoj Aziji najviše trebaju građevince, pa se može i očekivati da ova radna snaga najbrže dobije zaposlenje.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da je za pohvalu to što je Agencija za rad i zapošljavanje BiH već uradila prednacrt programa rada, ali da je tužno to što će zahvaljujući njemu mnogi otići trbuhom za kruhom.

- Žalosno je to što nam iz godine u godinu odlaze radnici. Ipak, dobro je da su ljudi zaposleni i da zarađuju bilo gdje. Došli smo, nažalost, u poziciju da će svako prihvatiti posao i u drugom gradu i drugoj zemlji, ali i na drugom kontinentu, samo da ima radno mjesto - ističe Pavlović.

On naglašava da su vlade i nadležni u oba entiteta u BiH pasivni o pitanju stvaranja dobre poslovne klime.

- Nedostatak radnih mjesta primorava naše ljude da odlaze i da traže posao po bijelom svijetu - dodao je Pavlović.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH još od 2013. godine posreduje u zapošljavanju građana iz BiH u Sloveniju i Njemačku.

- Od tada pa do danas u Sloveniji je zaposleno 7.000 osoba, od toga u ovoj godini više od 1.700 - rekli su u ovoj agenciji.

U istom periodu u Njemačkoj je zaposleno 2.500 ljudi, od toga 640 samo u ovoj godini.

- Što se Katara tiče, Sporazum o zapošljavanju sa tom državom je tek stupio na snagu i do sada nije bilo posredovanja, ali uskoro očekujemo radne ponude i iz nje - dodali su u ovoj agenciji.

SPORAZUMI

Agencija za rad i zapošljavanje BiH iduće godine planira da prati i aktivnosti na iniciranim sporazumima o zapošljavanju sa Ruskom Federacijom, Turskom i Mađarskom.

Osim toga, nastojaće i da realizuje program ferijalne prakse za studente iz BiH u Njemačkoj.

Broj radnika koji iduće godine očekuje da bude zaposlen:

- 2.000 u Njemačkoj

- 3.100 u Sloveniji

- 2.000 u Kataru

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti