Vožnja kroz središte Sarajeva uz plaćanje posebne naknade – vinjete

17.02.2017. 10:28 / Izvor: Večernji List
Vožnja kroz središte Sarajeva uz plaćanje posebne naknade – vinjete

Članak 94. nacrta Zakona o uređenju prometa najavljuje formiranje zone uže gradske jezgre.

Skupština Sarajevske županije je na nedavnoj sjednici donijela zaključak o usvajanju nacrta Zakona o uređenju prometa Sarajevske županije. Usvajanjem nacrta zakona, on ide na javnu raspravu, a najviše je bure podigao prijedlog prema kojemu bi se uvođenjem vinjeta prometno rasteretilo središte glavnog grada BiH.

Članak 94. nacrta Zakona o uređenju prometa najavljuje formiranje zone uže gradske jezgre u kojoj će promet motornim vozilima biti dopušten samo uz plaćanje posebne naknade, odnosno vinjete.

Nacrt Zakona o prometu Sarajevske županije tako navodi: "Zona uže gradske jezgre bit će proglašena s ciljem povećanja sigurnosti, smanjenja emisije štetnih plinova, rješenja problema parkiranja i smanjenja gužvi. Izuzetak bi bila vozila javnog prijevoza, vozila s pratnjom i vozila s pravom prvenstva prolaza. Novac prikupljen prodajom vinjeta koristio bi se za unapređenje sigurnosti prometa i zaštitu životne sredine".

Članak je već podijelio sarajevsku javnost na zagovornike ovoga zakona koji u njemu vide pomak u pozitivnom smjeru u očuvanju okoliša i povijesne jezgre grada, uvođenja većeg broja bicikala i češćeg korištenja javnog prijevoza po uzoru na europske metropole te na one koji u ovom prijedlogu vide još jedno posezanje političara u džep ionako siromašnih građana kroz novi namet.

Kao razlog za donošenje novog zakona, predstavnici vlasti ističu potrebu da se regulira prebrza i neodgovorna vožnja koja je u prethodnom razdoblju odnijela prevelik broj života. Zbog toga je kroz novi zakon planirano i formiranje sektora za sigurnost prometa, uvođenje novih semafora i kamera na svim raskrižjima, sve u svrhu poboljšanja sigurnosti na cestama.

Sukladno tome, povećane su i kazne za prekršitelje novih zakona, tako bi one najniže za sitne prekršaje iznosile 50 KM, dok bi teži prekršaji bili sankcionirani novčanom kaznom od 500 do 3000 KM.

Ako bi županijska Vlada i Skupština prihvatile ovaj prijedlog zakona, Sarajevo bi postalo prvi grad u Bosni i Hercegovini koji na ovakav način rješava prometne gužve i zagađenje u središtu grada. Slične zakone imaju neki gradovi u Njemačkoj i Švedskoj. Ministarstva prometa ostalih županija još uvijek ne razmišljaju o uvođenju ovakvih zakona, ali ako se sarajevski model pokaže u dobrom svjetlu, mogli bi razmisliti o tome.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti