Vrata EU širom otvorena za bh. izvoznike: Znamo li iskoristiti svoju šansu?

23.11.2016. 13:11 / Izvor: Akta.ba
Vrata EU širom otvorena za bh. izvoznike: Znamo li iskoristiti svoju šansu?

Vrata EU su nam otvorena, stoga trebamo još više raditi na proizvodima kako bi bili prepoznatljivi kao država po izvozu, a ne po uvozu.

Zbog svoje fleksibilnosti i kvaliteta, kompanije iz Bosne i Hercegovine imaju svoju šansu kada su u pitanju izvozni poslovi. U zadnje dvije-tri godine vrata Evropske unije su nam širom otvorena, stoga trebamo još više raditi na proizvodima kako bi bili prepoznatljivi kao država po izvozu, a ne po uvozu, kazali su nedavno na BFC Forumu u Tuzli vlasnici nekoliko bh. kompanija koje su izvozno orijentisane.

Na ovaj način smatraju jedino možemo osigurati nova radna mjesta i stvoriti uslove da mladi ostaju i razvijaju svoja znaja u BiH.

Direktorica kompanije F.B.M. Mirsada  Venturini – Mehmedinović kaže da je jako važno stvoriti povjerenje kod kupaca, dokazati kvalitet i spremnost na fleksibilnost.

"Mi stvaramo jednu sliku o Bosni i Hercegovini koja je mnogo drugačija,  stvaramo temelj za buduće generacije, a koji je vezan za povjerenje i dobru budućnost", kazala je Venturini – Mehmedinović.

Prevent BH je jedna od kompanija koja ima dobra iskustva u izvozu. Spada među naše najveće izvoznike. Startali su prije 18 godina sa 50 zaposlenih, a danas imaju 6.500 zaposlenih u BiH. Svoju izvoznu šansu dobro koriste.

Adnan Smailbegović, član Nadzornog odbora Prevent Grupacije kaže kako je velika prednost bh. kompanija blizina EU, te je siguran da će naše kompanje još dugo biti snadbjevači evropskih zemalja.

"BiH ima još od ranije jaku industrijsku tradiciju, tako da možemo ići i sa složenijim, odnosno tehnološko kompleksnijim proizvodima. Naša prednost je što možemo raditi na komad, a što zahtjeva EU tržište", kaže Smailbegović, naglašavajući da svi koji razmišljaju o izvozu moraju biti spremni, brzi i fleksibilni.

Kompaniji kojoj su se zadnjih godina širom otvorila vrata EU i koja dobro koristi svoju šansu je Unis Tok iz Kalesije, fabrika otkivaka i odbojno-vlačnih naprava. Nastala je je 1984. godine, u okviru sistema UNIS Sarajevo i već u prvim godinama rada afirmisala se kao vodeći proizvođač odbojno-vlačnih naprava na području jugoistočne Evrope.

Danas kompanija zapošljava 500 radnika, ima tri otvorene fabrike i planira ubrzo otvoriti i četvrtu u Gradačcu.

Sead Džafić, direktor kompanije govoreći o šansama bh. kompanija na drugim tržištima, kaže kako su nam otvorena vrata i više nego smo to ikad mogli poželjeti. Smatra kako će tako ostati i narednih godina.

"Kompanije koje budu sposobane odgovoriti tehnički, organizaciono, i kadrovski moći će uzeti posla koliko žele", kaže Džafić.

Direktor kompanije RCP Superfos Suad Helić koja je uspješan primjer akvizicije kaže kako je prednost bh. kompanija što mogu da rade i male količine robe, da odgovore pozitivno na kratke rokove, što kompanije na Zapadu nisu u mogućnosti.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti