Wigemark: Za daljnji razvoj poljoprivrede potrebna je državna strategija

17.02.2017. 08:05 / Izvor: Fena
Wigemark: Za daljnji razvoj poljoprivrede potrebna je državna strategija

Nakon foruma organiziran je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali partneri projekta.

Šef izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark jučer je u Gradačcu otvorio forum ''Europske perspektive bh. poljoprivrede''.

Obraćajući se novinarima, Wigemark je kazao da je ovo osmi po redu održani forum na temu poljoprivrede i ruralnog razvoja, čime su nastavljene aktivnosti Ureda specijalnog predstavnika Europske unije u BiH (EUSR), u okviru projekta perspektiva razvoja bh. poljoprivrede i mogućnosti koje pruža proces EU integracija.

Wigemark je naglasio da je u posljednjih dvadeset godina u BiH dosta urađeno u agrarnom sektoru, a EU je do sada u taj sektor u BiH investirala oko 30 milijuna eura.

"Mi svakako želimo još i više uraditi sa svoje strane, a da bi to bilo moguće, potrebno je da imamo usvojenu državnu strategiju. U kontekstu same strategije, dosta je posla već urađeno, a sada je potrebna politička volja da se ona i usvoji", kazao je Wigemark.

Dodao je kako su poljoprivrednici u BiH u jako teškom položaju i da nisu dobili sve subvencije koje im pripadaju s različitih razina vlasti.

Istaknuo je potrebu bolje organizacije samih poljoprivrednih proizvođača.

"Dosadašnji njihov način organizacije kroz zadruge ili neka udruženja je dosta rascjepkan i nije koherentan. Potrebno je da budu ujedinjeniji i čvršći u svom nastupu", ustvrdio je Wigemark.

Današnji forum u Gradačcu izazvao je veliki interes poljoprivrednih proizvođača, kojima su se obratili domaći, regionalni i međunarodni stručnjaci iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Oni su odgovarali na konkretna pitanja poljoprivrednika i davali savjete za unaprjeđenje njihove proizvodnje.

Nakon foruma organiziran je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali partneri projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti