Za 22. decembar planiran let Geteborg-Banjaluka-Podgorica

15.09.2017. 10:18 / Izvor: SRNA
Za 22. decembar planiran let Geteborg-Banjaluka-Podgorica

Let je planiran jednom sedmično, a kada vidimo kako se plan razvija, nadamo se da ćemo povećati broj letova na dva puta sedmično, rekao je Trninić

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je jučer u Banjaluci da je potrebno proširiti kapacitete preduzeća "Aerodromi Republike Srpske" i da je za 22. decembar planiran let na liniji Geteborg-Banjaluka-Podgorica.

"Let je planiran jednom sedmično, a kada vidimo kako se plan razvija, nadamo se da ćemo povećati broj letova na dva puta sedmično", rekao je Trninić novinarima nakon sastanka sa direktorom preduzeća "Aerodromi Republike Srpske" Miroslavom Janjićem.

On je naveo da opredijeljenost Ministarstva i ovog preduzeća više nije samo linijski saobraćaj, te da su u toku razgovori i sa drugim operaterima koji imaju interes za saradnju.

"U pregovore smo uključili i niskotarifne kompanije, te ćemo nakon razgovora sa njima analizirati i njihove ponude", naveo je Trninić.

On je izrazio žaljenje jer je izgubljena linija Sarajevo-Banjaluka-Cirih.

"Putnički saobraćaj je smanjen, ali nam je cilj da investicijom od 7.000.000 KM proširimo kapacitet, popravimo i poboljšamo uslove, kako bi naš aerodrom budućim korisnicima i partnerima pružio zadovoljavajuće uslove", istakao je Trninić.

On je naglasio da će znatan dio investicije biti usmjeren na to da se ispune uslovi neophodni za razvoj kargo saobraćaja, počevši od nabavke rendgena za paletno pregledanje, viljuškara za podizanje i utovar robe u avion, do proširenja magacinskih kapaciteta.

Trninić kaže da je sa Janjićem razgovarao i o aktivnostima koje treba preduzeti kako bi se nastavila izgradnja skladišta za kargo saobraćaj, koji je stopiran jer je inspekcija utvrdila da se prilikom izvođenja radova ne ispunjavaju uslovi predviđeni projektom.

"Očekujemo da će ti radovi uskoro biti nastavljeni i da će se odvijati u predviđenom pravcu", rekao je Trninić.

On je naveo i da je preduzeće "Aerodromi Republike Srpske" zainteresovano za određenu perspektivnu vojnu imovinu koja se nalazi u blizini preduzeća, te izrazio nadu da će se pronaći način da ta imovina bude uknjižena na ovu kompaniju.

Trninić je izrazio zadovoljstvo jer je ovo preduzeće ostvarilo pozitivno poslovanje u prošloj godini od 288.000 KM uprkos smanjenom obimu letova i putnika.

Govoreći o potencijalnoj liniji Geteborg-Banjaluka-Podgorica, Janjić je naveo da je dogovor postignut sa tur-operatorom čije je sjedište u Stokholmu i koji je spreman da pristupi i ovom tržištu.

"Procijenili smo da bi ovo trebalo da bude dobar `probni balon` za dalji razvoj avio-saobraćaja", naveo je Janjić.

Govoreći o izgradnji skladišta za kargo saobraćaj, Janjić je istakao da je taj objekat neophodan i da će biti dovoljno posla kada bude završen i stavljen u funkciju. On je naglasio da je prošle godine zabilježeno 21.500 putnika, te da će nakon planiranih investicija taj broj biti uvišestručen.

Kada je riječ o aerodromu u Trebinju, Janjić je rekao da postoji potreba za proširenje vazdušnog saobraćajnog sistema u Republici Srpskoj.

"Međutim, sada je već izvjesno da je taj projekat prevelik i sveukupan zahvat bi bio pretežak i neizvodljiv, te je kao takav neprihvatljiv za potencijalnog investitora", kaže Janjić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti