Za dvije godine ukinute vize za samo tri zemlje

20.01.2017. 11:23 / Izvor: Večernji List
Za dvije godine ukinute vize za samo tri zemlje

Po ovom trendu, Albanija, koja je iza nas samo jedno mjesto, po svemu sudeći, iduće godine će nas i prestići.

Bh. državljani mogu bez vize s običnom putovnicom u samo 101 zemlju, dok državljani RH sa svojom mogu bez vize u 149 zemalja

Argentina, Barbados i Tajland su medu brojnim zemljama koje nemaju svoja diplomatska predstavništva u Bosni i Hercegovini, zbog čega bh. građani moraju odlaziti u zemlje u okruženju da bi dobili vizu ako žele putovati u ove države.

Koliko dobivanje vize za neku zemlju komplicira putovanja, znaju svi oni koji su je morali pribaviti. Osim prikupljanja ogromne papirologije, tu je i čekanje u redovima pred veleposlanstvima, a kad po vizu treba ići u neku treću zemlju, sve se dodatno komplicira.

Tu su i financijski troškovi, uz one za prikupljanje nužne dokumentacije, zatim troškovi puta do određenog veleposlanstva pa do onih za izdavanje same vize koja zna iznositi i po 100 eura za samo jedno putovanje.

Poražavajući podaci

Damir Arnaut, zastupnik Saveza za bolju budućnost u Zastupničkom domu državnog Parlamenta, uputio je pitanje Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o tome koliko je zemalja ukinulo vize za nositelje običnih putnih isprava iz BiH u razdoblju između 31. ožujka 2015. i 17. siječnja 2017. godine, odnosno tijekom aktualnog saziva Vijeća ministara BiH.

"Podaci kojima ja raspolažem govore da se radi o samo trima zemljama, dakle u dvogodišnjem razdoblju za koje je odgovoran ministar vanjskih poslova. Posebno je zabrinjavajuće što smo u tom istom razdoblju pali. Mi smo kraj 2014. godine, u usporedbi s drugim zemljama, dočekali u padu. Kraj te godine dočekali smo na 42., a kraj 2016. na 52. mjestu.  Naši državljani mogu bez vize s običnom putovnicom u samo 101 zemlju, Slovenija je već godinama na 12. mjestu, 164 zemlje su im otvorene bez viza. Hrvatska je na 22., mogu u 149 zemalja, a Srbija je ispred nas na 43. mjestu. Makedonija je na 45., a Crna Gora na 47. mjestu", kazao je Arnaut.

Naveo je da su od europskih zemalja, iza nas samo Bjelorusija, Ukrajina i Albanija, jer ove godine nas je i Moldavija sustigla.  Po ovom trendu, Albanija, koja je iza nas samo jedno mjesto, po svemu sudeći, iduće godine će nas i prestići. "Zaista se radi o katastrofalnim podacima", kazao je Arnaut.

Pismeni odgovor

Arnaut zahtijeva pismeni odgovor na ovo pitanje od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti