Za godinu dana planiraju obuku 1000 novih kuhara i konobara

20.04.2017. 21:48 / Izvor: Akta.ba
Za godinu dana planiraju obuku 1000 novih kuhara i konobara

Kompanija ToFi, odnosno GastroID edukacijski centar, prije sedam dana je potpisala ugovor za drugu fazu projekta edukacije kuhara i konobara kroz projekt 'Prilika plus'.

U BiH i regiji sve veća je potražnja za kuharima i konobarima, a to su i neka od najtraženijih zanimanja na tržištu rada. Međutim, u praksi se događa da kompanije kada raspišu pozive za ova zanimanja ne mogu naći radnike.

Dragana Šobot iz Privredne komore RS, kaže da statistika daje jednu sliku stanja na tržištu rada, dok su iskustva kompanija sasvim drugačija.

''Tako kada gledamo zavode za zapošljavanje imamo nezaposlenog kadra, ali kada razgovaramo s hotelijerima vidimo da postoje otvorena radna mjesta za konobare, ali nitko se na njih ne javlja. Jednostavno kadra nema'', kazala je Šobot ona na današnjoj konferenciji o razvoju turizma u BiH i potrebama na kadrom u sektoru ugostiteljstva održanoj u Sarajevu.

Dodala je da je očito da problem postoji te da se osim ovoga hotelijeri žale na nedovoljnu praktičnu nastavu u sklopu školskog programa.

Mogućnost edukacije koja će odgovarati potrebama na tržištu rada prepoznali su i centri za neformalnu edukaciju.

Jedan od njih je centar za edukacije u turizmu i ugostiteljstvu 'GastroID' koji je glavni nositelj lanca vrijednosti u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstvu podržanog kroz projekt 'Prilika Plus' i Vlade Švicarske. 

Prema riječima Elvira Toholja, vlasnika GastroID centra za edukacije u turizmu i ugostiteljstvu i kompanije ToFi, prije sedam dana su potpisali su ugovor za drugu fazu projekta edukacije kuhara i konobara. Planiraju raditi edukacije i za zanimanja sobarica, recepcioner/ka, manager hotela-restorana i ostala zanimanja za koje se ukaže potreba.

U ovoj fazi je, ističe Toholj, planirano da rade sa osam srednjih škola u BiH. Svaku školu će pratiti partneri, odnosno ugostitelji, koji će primati te učenike na praksu i koji će u vansezonskom vremenu biti u mogućnosti raditi neformalnu edukaciju osoblja, prije svega konobara i kuhara.

"Ponosni smo što smo, pored drvnog i metalnog sektora, prvi koji smo potpisali ugovor za drugu fazu. Ovim projektom ćemo osposobiti kapacitete kroz koje ćemo za godinu dana moći educirati od 700 do 1000 novih kuhara i konobara '', kazao je on.

Dodao je da su odobreni poračuni i za opremu srednjim školama za poboljšanje programa za ova zanimanja. Smatra da će to biti dobra platforma za učenike srednjih škola te da će se zalagati da im praksa bude plaćena kako bi ih motivirali za odabir ovog zanimanja.  

Marija Knežević, dekanesa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Banjoj Luci, koji se također bavi osposobljavanjem kadra u ovoj oblasti, navodi također da postoji velika potražnja za ovim kadrom te da će on s rastom turizma biti još izraženiji. ''Naši studenti rade već od druge godine i tamo gdje budu na praksi tu i ostanu. Zaposlivost ovih kadrova je izuzetno velika'', istaknula je ona na današnjoj konferenciji u Sarajevu.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti