Za javne radove u Kantonu Sarajevo bit će angažirano 429 osoba

17.09.2015. 15:18 / Izvor: Fena
Za javne radove u Kantonu Sarajevo bit će angažirano 429 osoba

Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici usvojila Listu aplikanata - poslodavaca koji su ispunili uslove za učešće u Programu Javnih radova - 2015. godina.

Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici usvojila Listu aplikanata - poslodavaca koji su ispunili uslove za učešće u Programu Javnih radova - 2015. godina. 

Na Javni poziv koji je raspisan 6. jula svoje projekte mogli su prijaviti poslodavci registrovani za obavljanje djelatnosti u oblastima uređenja okoline i izgradnje infrastrukture, socijalne zaštite, kulture, turizma i sajamskih manifestacija na području Kantona Sarajevo. 

Kriterij za vrednovanje aplikacija odnosili su se na projekte poslodavaca koji se prvi put javljaju, zatim uzimali su se u obzir projekti od značaja za širu društvenu zajednicu u smislu direktne koristi za veći broj osoba kao i projekti od značaja za širu društvenu zajednicu u smislu direktne koristi za pojedinca. 

Planirana sredstva za ove namjene iznose 663.000 KM i omogućit će angažovanje 429 nezaposlenih osoba na period od dva mjeseca uz mjesečnu neto naknadu u iznosu od 600 KM (bruto 771,57 KM). 

Poslodavci kroz ovaj program mogu angažovati isključivo najugroženije kategorije nezaposlenih osoba s evidencije nezaposlenih uključujući demobilisane borce i članove njihovih porodica kao i korisnike prava iz oblasti socijalne zaštite. 

Među poslodavcima koji će angažirati najviše osoba po ovom Programu su javna preduzeća "Rad", "Sarajevošume" "Vodovod i kanalizacija" i Zaštićena prirodna područja u svrhu uređenja infrastrukture, povećanja stepena higijene, sakupljanja i sjetve sjemena. 

Organizacije Crvenog križa u Kantonu Sarajevo angažirat će dodatne osobe radi poslova kućne njege i narodnih kuhinja, Centar za slijepa i slabovidna lica i omladinu odobrena sredstva iskoristit će u uređenje parka za slijepe, a za promocije zanatlija na Baščaršiji po ovom Programu bit će angažirano deset osoba, saopćila je Press služba KS-a.

Listu aplikanata - poslodavaca koji su ispunili uslove za učešće u Programu Javnih radova-2015. godina, Vlada KS je usvojila na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti