Za mjesta predviđena sistematizacijom FMRPO angažira vanjske suradnike

28.06.2017. 09:27 / Izvor: Akta.ba
Za mjesta predviđena sistematizacijom FMRPO angažira vanjske suradnike

Za izdatke po osnovu ugovora o djelu Ministarstvo je potrošilo 19.125 KM, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 8.300 KM.

Iz godine u godinu revizori imaju slične zamjeke na rad institucija. Jedna od tih zamjerki je vezana za zapošljavanje radnika na ugovor o djelu na mjesta koja su predviđena sistematizacijom.

U ovogodišnjem izvještaju federalnih revizora navodi se da je Federalno ministarstvo razvoja, poduzentištva i obrta  za izdatke po osnovu ugovora o djelu kojim je angažiralo vanjske suradnike potrošilo sredstva u neto iznosu 19.125 KM, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 8.300 KM.

U 2016. godini Ministarstvo je zaključilo ugovor o djelu sa četiri fizička lica.

Revizori su uvidom u prezentiranu dokumentaciju, utvrdili  da je su ugovori o djelu u 2016. godini zaključivani za poslove sistematizirane Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji i za poslove koji predstavljaju redovne poslove iz nadležnosti Ministarstva (poslovi na Izmjenama i dopunama proračuna, nadgledanje rada kompjuterskog hardvera i softvera).

Imajući u vidu da su navedena radna mjesta sistematizirana Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji, kao i da se ista odnose na obavljanje redovitih poslova, revizori smatraju da se ne može potvrditi opravdanost angažiranja fizičkih lica za obavljanje navedenih poslova kao ni njihova isplata.

Također, uvidom u potpisane ugovore o djelu i utvrđenu naknadu po istim, nisu prezentirani kriteriji koji su se primjenjivali prilikom utvrđivanja visine naknade.

''Obzirom da bi ugovore o djelu trebalo zaključivati za potrebe obavljanja određenog ugovorenog jednokratnog posla koji traje dok se ugovoreno djelo ne izvrši, a obzirom da su isti zaključivani tokom cijele godine i to za obavljanje redovnih poslova, ne može se potvrditi opravdanost angažiranja istih'', navode revizori. 

Također, analiza poslovanja Ministarstva je pokazala da su u prošloj godini  imali transfere u iznosu od 12.992.881 (79,16 % ukupnih rashoda), od čega dio od 1.249.704 KM nije bio doznačen krajnjim korisnicima do 31.12.2016. godine, iz razloga jer Federalni zavod za zapošljavanje nije do navedenog datuma dostavio potrebnu dokumentaciju za evidentiranje i izmirenje obaveza po osnovu realizacije poticaja za prvo zapošljavanje i samozapošljavanje.

Podsjetimo, Ministarstvo je u fiskalnoj 2016. godini raspodjeljivalo sredstva za sedam transfera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti