Za necijepljenje djece kazne i do 2.000 maraka

28.12.2015. 09:17 / Izvor: Večernji List
Za necijepljenje djece kazne i do 2.000 maraka

Zbog nepostojanja pouzdanih informacija o imunizaciji, straha od cijepljenja, pojedini roditelji ne žele cijepiti svoju djecu. Upravo, zbog niskog obuhvata cijepljenjem na našim prostorima smo imali epidemije rubeole, morbila, zaušnjaka.

Zbog nepostojanja pouzdanih informacija o imunizaciji, straha od cijepljenja, pojedini roditelji ne žele cijepiti svoju djecu. Upravo, zbog niskog obuhvata cijepljenjem na našim prostorima smo imali epidemije rubeole, morbila, zaušnjaka. U Federalnom zavodu za javno zdravstvo upozoravaju da su predviđene i kazne u slučaju da se ne cijepe djeca u rasponu od 100 KM do 2.000 KM, piše Faktor.

"Pozitivna zakonska legislativa nije dovoljno razjasnila kaznene odredbe i posljedice za slučaj da roditelj ili staratelj odbija imunizirati dijete. U svakom slučaju za odbijanje cijepljenja iz Programa obveznih imunizacija, a prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđene su novčane kazne. Za fizičku osobu su u iznosu od 100 KM do 2.000 KM ako „ne obavi imunizaciju, imunoprofilaksu i hemioprofilaksu“ protiv određene zarazne bolesti. U praksi se ova mjera ne primjenjuje, ili mi nemamo podataka o tome" ,pojašnjava prim. dr Željko Ler, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Dodaje kako je činjenica da smo u posljednjih nekoliko godina, uglavnom zbog niskog obuhvata cijepljenjem imali epidemije rubeole, zaušnjaka i morbila.

U Javnoj ustanovi Dom zdravlja Sarajevo objašnjavaju u kojoj mjeri roditelji štete svojoj djeci ukoliko ih ne cijepe.

"Svi pedijatri, epidemiolozi su suglasni da je lanac imunizacije važan u životu svakog djeteta. Ako se naruši s neredovitim cijepljenjem, onda na scenu možemo vratiti neke bolesti koje su davno iskorjenjene. I mi kao društvo moramo imati kolektivnu, imunološku zaštitu, a koja se postiže cijepljenjem djece od malih nogu. Kada to ne radimo vidjeli smo, u posljednje vrijeme, da se na scenu vraćaju bolesti koje su ranije bile, pa i iskorijenjene. To su zaušnjaci, morbili (ospice, krzamak), veliki kašalj", govori Arman Šarkić, šef ureda za informiranje JU Dom zdravlja Sarajevo.

Dodaje da se posljednjih godina vode kampanje protiv cijepljenja.

"Nazvao bih ih internetskim naglabanjima nestručnih i polustručnih ljudi i onda kao rezultat imamo epidemije. Moram reći da zemlje u okruženju, uključujući i Hrvatsku, uvjetuju upis djece u predškolske i školske ustanove, ukoliko nemaju do kraja lanac imunizacije", rekao je Šarkić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti