Za osnivanje laboratorije 110.000 eura iz budžeta

01.08.2017. 08:12 / Izvor: Akta.ba
Za osnivanje laboratorije 110.000 eura iz budžeta

Riječ je laboratoriji koja će pružati usluge osiguranja kvaliteta proizvoda i usluga na području koordinatne tehnike.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je učešće Bosne i Hercegovine u projektu "Jačanje sistema kvaliteta tehnologije i industrije proizvoda i usluga u Bosni i Hercegovini: Koordinatni mjerni stroj (CMM) – kompetentni centar" te će iz tekuće budžetske rezerve osigurati 110 hiljada eura, kao finansijsko učešće BiH u ovom projektu.

Ukupna vrijednost projekta je 490.000 eura, od čega Fakultet strojarstva i računarstva Mostar i domaća kompanija LOTRIĆ Control d.o.o. Mostar u projektu učestvuju sa 50.000 eura, Vlada R. Slovenije sa udjelom od 330.000 eura, a preostali iznos sufinansira BiH.

Na ovaj način bit će osnovan kompetentni centar - CMM sa posebnim tehničkim znanjem. Riječ je laboratoriji koja će pružati usluge osiguranja kvaliteta proizvoda i usluga na području koordinatne tehnike, a primjenjuje se u industriji (automobilskoj, mašinskoj, farmaceutskoj, metalopreradivačkoj itd.). Nakon što se ova laboratorija akreditira kod Instituta za akreditiranje BiH, cilj je da se njeni rezultati prihvataju u zemljama regiona i EU. Prema dostupnim podacima, u BiH ne postoji ovakva laboratorija, iako postoji veliki interes i potreba privrednika. Budući da je predviđeno da se laboratorija nalazi u okviru Fakulteta strojarstva i računarstva u Mostaru, dodatna vrijednost se ogleda u tome što će studenti imati priliku besplatno stjecati posebna znanja i vještine u okviru redovne nastave.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo je da provede proceduru za odobrenje i potpisivanje projekta ,,Jačanje sistema kvaliteta tehnologije i industrije proizvoda i usluga u Bosni i Hercegovini: Koordinatni mjerni stroj (CMM) – kompetentni centar“.

Prihvatanje projekta u skladu je s  Odlukom o postupanju ministarstava, upravnih organizacija i drugih institucija Bosne i Hercegovine prilikom preuzimanja aktivnosti i pokretanja postupaka u području međunarodnih odnosa koji imaju za cilj ostvarivanje međunarodne saradnje iz njihovog djelokruga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti