Zahtjev EU: Jedno nadležno tijelo za nadzor ovlaštenih revizora

02.12.2016. 10:08 / Izvor: Akta.ba
Zahtjev EU: Jedno nadležno tijelo za nadzor ovlaštenih revizora

Što se tiče zakona o privrednim društvima, EU je pozdravila pomake u oblasti registracije privrednih društava u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH.

Predstavnici Evropske komisije i Bosne i Hercegovine sastali su se u Briselu 29. novembra povodom prvog Pododbora u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) za unutrašnje tržište i konkurenciju, uključujući zaštitu potrošača i zdravlja, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Ovaj sastanak se nadovezao na rad prethodnih sastanaka pododbora u okviru Privremenog sporazuma i poslužio je kao forum da se razgovara o implementaciji SSP-a, kao i o približavanju bh. zakonodavstva sa zakonodavstvom EU (‘acquis‘) u ovim oblastima.

Sastankom su predsjedavali Georg Ziegler iz Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) uime EU i Midhat Salić, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH,uime BiH.

Tokom sastanka, razgovaralo se o pitanjima iz oblasti bankarstva, osiguranja i drugih finansijskih usluga, gdje je Evropska komisija sveukupno uočila određeni nivo pripremljenosti. Komisija je zabilježila visok nivo usklađenosti i koordinacije na razini države u ovoj oblasti, što je od ključne važnosti da bi se izbjegli nedostaci i nedosljednosti koje bi mogli štetiti cilju reformisanja regulatornog i nadzornog okvira za finansijske usluge.

Što se tiče zakona o privrednim društvima, EU je pozdravila pomake u oblasti registracije privrednih društava u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH. Po pitanju revizije, Evropska komisija je naglasila da novo EU zakonodavstvo zahtijeva određivanje jednog nadležnog tijela po zemlji (BiH) da snosi krajnju odgovornost za nadzor ovlaštenih revizora.

Po pitanju javne nabavke, Evropska komisija je istakla određeni nivo pripremljenosti i pozdravila usvajanje strategije za period 2016.-2020.. Istaknuta je potreba za daljim usaglašavanjem s Direktivama iz 2014. godine. U pogledu politike javnog zdravstva, Komisija je ocijenila da je BiH u ranoj fazi pripremljenosti i približavanja pravnoj stečevini Evropske unije u oblasti zdravstva, i zatražila dobro koordiniran rad zdravstvenih ustanova na državnom administrativnom nivou, kako bi se omogućila jednaka zdravstvena usluga za sve, na primjer u oblasti transplantacije organa, kao i za organizovanje kampanja protiv pušenja širom zemlje.

O pitanju zaštite potrošača, Komisija je ohrabrila BiH da preduzme dalje korake ka usklađivanju sa pravnom stečevinom EU.

Evropska komisija je istakla da je BiH još uvijek u ranoj fazi pripremljenosti u oblasti prava osnivanja i slobode pružanja usluga. Konkretno je pozvala BiH da intenzivira rad na usklađivanju sa Direktivom o uslugama i Direktivom koja reguliše uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija.

Po pitanju politike konkurentnosti, oblasti u kojoj se smatra da BiH posjeduje određeni nivo spremnosti, Evropska komisija je izrazila zabrinutost zbog spore procedure imenovanja na državnom nivou i nivou Republike Srpske za članove Konkurencijskog vijeća, s obzirom na činjenicu da je mandat prethodnih članova istekao u oktobru.

Komisija je također otvorila brojna pitanja koja se tiču procesa donošenja odluka, uključujući “etničke vetoe” i zahtijeva da se buduće izmjene Zakona o konkurenciji pozabave tim pitanjem. Što se tiče državne pomoći, Komisija je naglasila potrebu za daljnjim usklađivanjem s pravnom stečevinom EU, te da se osigura jednoobrazna primjena zakonodavstva širom teritorije BiH.

Također se razgovaralo o pitanjima koja se odnose na prava intelektualne, industrijske i komercijalne svojine, a to je oblast u kojoj je, prema mišljenju Komisije, BiH srednje pripremljena. Evropska komisija je predstavila novine iz acquisa, zatražila pojašnjenje o trenutnom stanju, te dala preporuke za dalji rad.

Općenito, Evropska komisija se pozvala na preporuke u svim oblastima koje pokriva pododbor u nedavnom Izvještaju o BiH koji je objavljen 9. novembra. Komisija je pozvala vlasti u BiH da se dogovore o koordiniranom usklađivanju zakonodavstva na različitim nivoima vlasti sa zakonodavstvom EU, jer u suprotnom postoji rizik stvaranja prepreka jedinstvenom ekonomskom prostoru u zemlji, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti