Zakon o medicinskoj oplodnji u Parlamentu FBiH početkom godine

03.01.2017. 10:03 / Izvor: Fena
Zakon o medicinskoj oplodnji u Parlamentu FBiH početkom godine

U 2017. godini jedan od prioriteta u radu Federalnog ministarstva zdravstva bit će donošenje zakona o liječenju neplodnosti.

U 2017. godini jedan od prioriteta u radu Federalnog ministarstva zdravstva bit će donošenje zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

"Prednacrt zakona je upućen županijama na suglasnost. Već smo dobili pet, šest suglasnosti od određenih županija, tako da se nadam da će u siječnju biti u parlamentarnoj proceduri", izjavio je u intervjuu za Fenu federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Kaže da prema važećoj legislativi sada postoji mogućnost da županije financiraju dva postupka izvantjelasne oplodnje.

"U prednacrtu zakona predložili smo da se na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja mogu obaviti tri pokušaja intrauterine inseminacije, odnosno pet pokušaja izvantjelesne oplodnje, uz obvezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu", objašnjava Mandić.

Trenutno su u Federaciji BiH prema važećoj legislativi predviđena dva postupka na teret zdravstvenog osiguranja, ali se ova odluka različito primjenjuje, odnosno ne primjenjuje u praksi, a koji ima u RS-u i regionu.

Budući da prema statističkim podacima 17 posto brakova ima ovaj problem, zakon će, dodaje Mandić, parovima stvoriti preduvjete da osjete radost obitelji i doprinese natalitetu u BiH, koji je u značajnom opadanju.

Evropski parlament poziva evropske zemlje da osiguraju dostupnost dijagnostičkih i terapeutskh metoda za neplodne parove i da metode potpomognute oplodnje budu inkorporirane u populacijsku politiku svih zemalja.

Osim toga, Mandić ističe da će Federalno ministarstvo zdravstva prioritetno raditi da se što prije u parlamentarnu proceduru uputi zakon o sanaciji zdravstvenih ustanova.

"Također, u proceduru moramo pustiti novi zakon o zdravstvenoj zaštiti i novi zakon o zdravstvenom osiguranju. Iako imamo ove zakone, po zaključku Doma naroda mi smo u obavezi izraditi novi modificirani zakon o zdravstvenoj zaštiti. Puno bi zahtijevalo, ako bismo amandmanski djelovali na važeći Zakon", tvrdi Mandić.

Očekuje da u prvoj polovini 2017. godine zakoni  o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju, kao temeljni zakoni u području zdravstva, budu upućeni u parlamentarnu proceduru.

Govoreći o 2016. godini priznaje da nije posebno zadovoljan stanjem u zdravstvenom sektoru, koje je još „teško“.

"Moramo napraviti državu, a država se pravi tako što se poštuju zakoni, uplaćuju doprinosi, ne izbjegavaju obveze za mirovinsko i zdravstveno... Vlade ne opraštaju takve obveze. Mi još smatramo da je zdravstvo besplatno i da zdravstvene ustanove ne mogu propasti. Pružate što više kvalitetnijih usluga, a ne možete to naplatiti i vi ste na gubitku", pojašnjava Mandić.

Rad Ministarstva zasnivat će se i na aktivnostima u vezi odgovaranja na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

"To će uglavnom podrazumijevati dosta usuglašavanje, pri čemu nećemo imati stručnih problema", zaključio je u intervjuu za Fenu federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti