Zakon o unutarnjoj trgovini FBiH prepreka za članstvo u STO-u?

04.08.2017. 14:00 / Izvor: Akta.ba
Zakon o unutarnjoj trgovini FBiH prepreka za članstvo u STO-u?

Istaknuli su da  nakon 12 krugova pregovora naša država glavni favorit za prvu sljedeću zemlju koja će biti primljena u ovu organizaciju.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i predsjednik VTK-a Bruno Bojić istaknuli su da je BiH napravila značajan iskorak ka pristupu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji(STO).

Istaknuli su da  nakon 12 krugova pregovora naša država glavni favorit za prvu sljedeću zemlju koja će biti primljena u ovu organizaciju. Šarović je istaknuo da će ovo biti moguće ako Parlament Federacije usvoji Zakon o unutarnjoj trgovini Federacije, što je jedan od uvjeta za pristupanje ovoj organizaciji.

"Nadamo se da će oni svoj dio posla završiti", dodao je Šarović. Istaknuo je da je postignut značajan pomak tijekom nedavnih razgovora sa predstavnicima Ruske Federacije, Ukrajine i Brazila.

Šarović  je naveo da je od ukupno 4.737 tarifnih linija Ruska Federacija prihvatila 3.935 ponuda BiH.

Sa Ruskom Federacijom ostalo je, navodi, još da se razgovara o ozbiljnom zahtjevu koji se tiče bh. Odluke o kvalitetu tečnih naftnih derivata. U tom pogledu oni očekuju da će se naći mjesta za naftne derivate većeg standarda, koji se već koristi u Europi. 

Naglasio je da je značajan napredak ostvaren sa 'najtvrđom' zemljom u dosadašnjim pregovorima – Ukrajinom.

"Nakon svih usuglašenih tarifnih linija, ostalo je da se usaglasi još 18, što će u narednim danima  uraditi", naglasio je Šarović, dodajući da sa Brazilom predstoji da se usuglasi još jedna tarifna linija, koja se odnosi na pileće iskošteno meso.

On je napomenuo da ukoliko se ne ispuni ambiciozni plan da BiH postane članica STO-a i ne završi pregovore na vrijeme do sastanka u Argentini, ostaje mogućnost da posao bude završen u proljeće iduće godine.

Govoreći o značaju pristupa BiH ovoj organizaciji navodi da ono zemljama daje određeni kredibilitet da ispunjavaju uvjete i mnogo znači u poslovanju sa svijetom. "Ukoliko niste članica ove organizacije, onda se svrstavate u 'B' kategoriju zemalja u kojima nije uređeno tržište i ne prihvataju se pravila trgovine STO-a", naveo je Šarović.

On je dodao da pravila Svjetske trgovinske organizacije nije jednostavno dostići, te da BiH putem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju već godinama vrši prilagođavanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti