Zakoni o turizmu, boravišnoj taksi i ugostiteljstvu uređuju sektor turizma

12.01.2017. 14:49 / Izvor: Fena
Zakoni o turizmu, boravišnoj taksi i ugostiteljstvu uređuju sektor turizma

stavni sud Federacije BiH je u julu 2014. godine proglasio neustavnim Zakon o turističkim zajednicama i promociji turizma.

Uoči prvog zajedanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u ovoj godini, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo nada se da će delegati podržati nacrte zakona o turizmu i boravišnoj taksi, kojima se treba urediti i unaprijediti sektor turizma uz predviđeni zakon o ugostiteljstvu.

"Ovim zakonskim rješenjima pojednostavljeni su postupci za registraciju i rad turističkih subjekata u Federaciji BiH, čime bi se mogle ostvariti velike direktne uštede privatnom sektoru na godišnjem nivou. Ukida se članarina kao parafiskalni namet, u cilju zaštite privrednih subjekata, odnosno rasterećenja privrede, a u skladu s programom ekonomskih reformi Vlade FBiH. Također se predviđaju strožije kazne za nepoštivanje zakona. Nadamo se da će prijedlozi zakona biti usvojeni i stupiti na snagu u 2017. godini", izjavila je u razgovoru za Fenu Đapo.

Prilikom preuzimanja dužnosti dočekao je, kako je navela, zakonski neuređen iznimno važan sektor - turizam, koji za nju predstavlja jednu od ekonomski najbrže rastućih grana u BiH, granu koja može biti naša komparativna prednost, zbog svih svojih historijskih i prirodnih ljepota kojima naša zemlja obiluje.

Ustavni sud Federacije BiH je u julu 2014. godine proglasio neustavnim Zakon o turističkim zajednicama i promociji turizma. Obaveza Parlamenta Federacije BiH je bila donošenje zakonskih rješenja u roku od pola godine, međutim ta obaveza nije bila ispoštovana, tako da je u januaru 2015. godine spomenuti zakon prestao da važi.

Zato je rad Ministarstva usmjerila na nova zakonska rješenja, te se pristupilo analiziranju stanja u sektoru turizma kada je primijećeno da Zakon o turističkoj djelatnosti u primjeni i praksi ima niz manjkavosti.

"Tako da smo se opredijelili da ponudimo jedinstven zakon o turizmu FBiH, pored kojeg je u parlamentarnu proceduru upućen zakon o boravišnoj taksi, a veoma brzo će se i zakon o ugostiteljstvu poslati na razmatranje Vladi FBiH. Ovaj set zakona trebao bi u potpunosti urediti i unaprijedit sektor turizma", smatra Đapo.  

Zakoni su usklađeni s propisima Evropske unije, te će se, po njenim riječima, posebno zaštiti potrošač, jer se “uvode bankarske garancije turističkim agencijama, uređuje se oblast turističkih vodiča, znatno je ubrzano provođenje procedura i postupaka registracije poslovnih subjekta obuhvaćenih ovim zakonima”.

"Dakle, potrebno vrijeme za registraciju je reducirano, predviđa se osnivanje turističkih organizacija, kao pravnih lica (do sada su turističke zajednice bile udruženja građana) sa svojim pravima i obavezama, a prema tome jača se i odgovornost tih organizacija u pogledu pripreme i provođenja promotivnih aktivnosti i unapređenja turizma, kao i podnošenja finansijskih izvještaja", pojašnjava ministrica.

U cilju iznalaženja novih projekata za unapređenje turizma u BiH održani su mnogobrojni sastanci s predstavnicima turističkih agencija, vodičima,  ugostiteljima, obrazovnim institucijama koje u svom programu imaju obrazovanje iz oblasti turizma i ugostiteljstva.

"Vlada Federacije BiH je na prijedlog Ministarstva okoliša i turizma po prvi put iz grant sredstava podržala regionalni projekt Via Dinarica i na taj način pokazala svoju opredjeljenost da podrži projekte koji omogućavaju promociju Federacije BiH u najprestižnijim svjetskim magazinima, a od kojih domaći građani imaju ogromnu korist", poručila je u razgovoru za Fenu federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti