Zakonski urediti razvoj socijalnog preduzetništva

07.09.2016. 07:49 / Izvor: Fena
Zakonski urediti razvoj socijalnog preduzetništva

Da bi se socijalno preduzetništvo u Bosni i Hercegovini unaprijedilo potrebno je zakonski urediti tu oblast.

Da bi se socijalno preduzetništvo u Bosni i Hercegovini unaprijedilo potrebno je zakonski urediti tu oblast, napraviti registar socijalnih preduzeća, te osigurati institucionalnu podršku i porezne olakšice za ta preduzeća – ključne su preporuke s konferencije „Socijalno preduzetništvo, izazovi i mogućnosti“, održane jučer. 

Učesnici su razgovarali  o mogućnostima razvoja socijalnog preduzetništva s osvrtom na osnaživanje nezaposlenih žena, kao marginalizovane grupe stanovništva. 

"Socijalno preduzetništvo kod nas ne postoji tako klasifikovano u zakonu, ali postoji u realnosti. Danas smo čuli nevjerovatne priče iz nevladinih organizacija  'Maja' iz Kravice kod Bijeljine, 'Bolja budućnosti' Tuzla o tome kako ljudi iz ničega naprave gazdinstvo, zadrugu, preduzeće koje prehranjuje više od 30 porodica", kazala je Feni Dženana Aladžuz iz Udruženja Infohous dodajući da se je kod nas socijalno preduzetništvo u fazi akceleracije.  

Ocijenila je  bilo bi korisno napraviti registar socijalnih preduzeća da bi građani i firme imale uvid u to čime se bave i mogli naručiti njihove proizvode ili usluge.

"Ono što je trenutno problem jeste što se u našoj pravnoj regulativi socijalno preduzeće tretira kao i bilo koje drugo preduzeće  i čak plaćaju iste vrste poreza. Međutim, poznato je da se takvo preduzeće zapravo osniva da bi se riješio neki problem. Socijalno preduzeće je biznis koji posluje s idejom da kroz zaradu koju ostvari putem prodaje proizvoda ili usluga ispuni jasnu socijalnu misiju", navela je Aladžuz.

Konferenciju je organizirao CARE International Balkans u okviru višegodišnjeg projekta "Ekonomsko osnaživanje žena" tokom kojeg su osnovane tri ženske zadruge te pomognuto više od 90 poslovnih inicijativa nezaposlenih žena u BiH.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija iz BiH, Crne Gore, kao i Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku, Direkcije za evropske integracije, USAID/Sweden FARMA II projekta, Federalnog zavoda za zapošljavanje i mnogi drugi kojima je u interesu da se smanji nezaposlenost marginalizovanih grupa, posebno žena.     

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti