Zaustavljena izgradnja sanitarne deponije Karanovac

16.08.2016. 13:51 / Izvor: Akta.ba
Zaustavljena izgradnja sanitarne deponije Karanovac

Ovakav ishod najavila je ranije federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo prilikom posjete Bihaću i USK.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaustavilo je postupak izdavanja okolinske dozvole za gradnju sanitarne regionalne deponije Karanovac u naselju Ripač kod Bihaća. Tako su prihvaćeni argumenti mještana Ripča i Pritoke o štetnosti izgradnje ove deponije, zbog čega je pokrenuta i tužba pred Općinskim sudom u Bihaću.

U zaključku ministarstva se navodi kako su  anketirani svi građani MZ Ripač i Pritoka, pa se 950 građana ovih mjesnih zajednica izjasnilo protiv lokacije navedene za sanitarnu deponiju u reonu Karanovac i peticija je dostavljena na više adresa nadležnih institucija.

Inicijativni odbor MZ Ripač je 23.10.2015. dostavio Prigovor - opomenu pred tužbu na nepropisno vođenje upravnog postupka za ishođenje Prethodne vodne saglasnosti od strana Agencije za vodno područje rijeke Save, upozoravajući na nepoštivanje Zakona o vodama i podzakonskim aktima koji se primjenjuju prilikom izdavanja vodnih akata.

U ovom prigovoru se, između ostaloga, navodi da se na spomenutom lokalitetu nalaze tri izvorišta vode u “Zaštitnoj zoni nacionalnog parka Una”, od kojih izvorište Karanovac ponire u neposrednoj blizini planirane deponije, a nisu provedena relevantna hidro-geološka ispitivanja i istraživanja.

Također je dostavljena peticija 1200 građana MZ Ripač, potpisnika protiv izgradnje deponije na ovom lokalitetu.

Priča o regionalnoj deponiji na području USK traje 12 godina, a projekt nije ni blizu svoje realizacije. Nijedna od općina nije prihvatala predloženu lokaciju, a kada je 2014. odabran Karanovac, bez volje mještana Ripča i okolice, uslijedili su javno izražavanje nezadovljstva i sudske tužbe.

Na kraju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma presudilo aktom kojim se Grad Bihać, Kantonalno ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i nadležni iz Centra upravljanja otpadom REG-DEP Bihać upoznaju da je zahtjev za izdavanje okolinske dozvole odbačen. Ovakav ishod najavila je ranije federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo prilikom posjete Bihaću i USK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti