Završen 44. Sajam šljive u Gradačcu

27.08.2017. 11:11 / Izvor: Akta.ba

Osim poslovnih susreta i prezentacija, i ove godine je održano niz stručnih predavanja iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

44. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene idustrije - Sajam šljive koji se održavao od 23. do 27. avgusta u Gradačcu, zvanično je završen.

Na oko 4.500 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog sajamskog prostora, svoje proizvode i usluge prezentovalo je oko 300 izlagača iz BiH, zemalja okruženja, te Austrije, Češke, Mađarske, Turske i Njemačke.

Osim poslovnih susreta i prezentacija, i ove godine je održano niz stručnih predavanja iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Posjetioci su mogli vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava u poljoprivredi.

Dodjeljene su 24 medalje gradačačkog sajma za kvalitet izloženih prizvoda i 38 medalja Destilerije “Krušik” za ocjenjene rakije i jaka alkoholna pića.

"Ove godine imali smo veoma zapažen nastup izlagača i njihova ocjena je da smo dobro organizovali ovu manifestaciju. Sajam je bio veoma popraćen od strane poslovnih ljudi ali i građanstva. Bilo je niz prezenatacija o stanju I unapređenju poljoprivrede I jačanju izlaska na proizvođača na strana tržišta. U “Krušiku” je održano tradicionalno naučno stručno predavanje a po prvi puta bili smo suorganizator 2. Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem. I ove godine imali smo kontakte sa privrednicima, organizacijama i institucijama iz susjednih zemalja. Očekujemo da će iduće godine, kada budemo organizovali 45. gradačački sajam popljoprivrede i prehrambene industrije, biti značajno učešće privrednika iz Republike Hrvatske", rekao je Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.

Prema anketi organizatora sajma veliki procenat izlagača izrazio je želju da i naredne godine bude dio ove tradicionalne privredne manifestacije.

Podsjetimo, 44. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu otvorio je premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić. U prisustvu brojnih zvaničnika, izlagača i mještana Gradačca, vrpcu su presjekli i sajamske prostore otvorili Fadil Novalić, Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Plave gradačačke noći imale su bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti