Završeni pregovori sa Wizz Airom: Let Budimpešta - Sarajevo naredne godine

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Završeni pregovori sa Wizz Airom: Let Budimpešta - Sarajevo naredne godine

15.12.2016. 09:47 / Izvor:

Međunarodni aerodrom Sarajevo ove godine je zablježio rekordan broj putnika, a uvođenjem novih linija početkom naredne godine očekuje se da će broj putnika biti još veći od 800.000, koliko ih je bilo 2016. godine. Jedna od novih linija će biti na relaciji Sarajevo-Budimpešta, potvrđeno je za Flying Bosnian. 

"Pregovori sa Wizz Airom su završeni i prvi let ove kompanije na relaciji Sarajevo- Budimpešta sa najvećeg i najfrekventijeg Aerodroma u BiH se očekuje početkom iduće godine", saopšteno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Istaknuto je da Međunarodni aerodrom Sarajevo planira započeti značajan investicioni zamah već iduće godine, te da se u ovoj godini intenzivno radilo na redefinisanju investicionih prioriteta na osnovu dodatnih sveobuhvatnih analiza, izradi projekata i pribavljanju odgovarajućih saglasnosti.

“Proširenje postojeće zgrade Terminala je definitivno jedan od najvećih prioriteta. Također, među najzahtjevnijim projektima je rekonstrukcija aerodromske piste. U planu je i proširenje platforme za parkiranje aviona, čime će biti osigurana dodatna parking mjesta za velike avione, izgradnja ekskluzivnog VIP salona, te montažno-demontažne rashladne komore, koja će služiti za procesuiranje izvoza svježeg mesa i pošiljki velikih gabarita. U planu je i izgradnja nove poslovne zgrade ukupne površine 3.600 m2 u koju će biti prebačene određene službe i administracija”, kazali su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Formiran je i tim za rasturanje magle, koji se posebno bavi rješavanjem ovog problema. Aerodrom Sarajevo posjeduje ILS uređaj prve kategorije, ali nivo i kvalitet rada ovog uređaj u velikoj mjeri zavise i od položaja i konfiguracije terena.

"U toku su analize, a uskoro raspisujemo i tender za nabavku opreme koja bi trebala ublažiti probleme koje izazivaju magle u zimskom periodu. Očekujemo da će se prva faza testiranja ovog sistema realizirati već krajem ove, odnosno početkom 2017. godine".

Kada je u pitanju otvaranje baze Croatia Airlinesa na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, nije potvrđeno da će do toga doći u narednoj godini. Međutim, istaknuto je da je, ukoliko se zadovolje svi komercijalni i operativni uslovi, Aerodrom u svakom trenutku zainteresovan za proširenje saradnje sa bilo kojom aviokompanijom.

Na pitanje da li aerodrom još nudi iste povlastice za dolazak novih kompanija, naglašavaju da je Međunarodni aerodrom Sarajevo poduzeće u 100 % vlasništvu FBiH.

"S tim u vezi dužni smo provoditi cjenovnu politiku na transparentan način. Cijene aerodromskih usluga su definirane Cjenovnikom avijacijskih usluga, koji je objavljen na web stranici Društva www.sia.ba. Tačkom 18. ovog dokumenta su predviđeni popusti za uvođenje novih destinacija, kao i popusti koji se avio kompanijama odobravaju na osnovu broja prevezenih putnika na godišnjem nivou, te za povećanje broja sedmičnih letova", naveli su iz Međunarodnog aerodroma.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti