Zbog Europske unije, BiH mora uvesti OIB umjesto matičnog broja

17.09.2017. 13:17 / Izvor: Večernji List
Zbog Europske unije, BiH mora uvesti OIB umjesto matičnog broja

OIB bi, kao i u Hrvatskoj, sadržavao 11 znamenki, i to 10 znamenki do kojih se dolazi slučajnim odabirom.

 Zbog zloupotrebe ili nezakonite obrade jedinstvenog matičnog broja te radi zaštite osobnih podataka građana, BiH će morati u svrhu pristupa u članstvo EU donijeti zakon na državnoj razini kojim će uvesti jedinstveni identifikacijski broj, kao što je u Hrvatskoj, primjerice, OIB. Primjena osobnog identifikacijskog broja (OIB), jedinstvenog identifikatora za građane i tvrtke, događa se iz političkih i tehničkih razloga unatoč upozorenjima koja je više puta u svojim izvješćima navodila Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Za razliku od dosadašnjeg jedinstvenog matičnog broja građanina (JMBG), koji se sastoji od 13 znamenki, ili matičnog broja tvrtki, koji sadrži sedam znamenki, OIB bi, kao i u Hrvatskoj, sadržavao 11 znamenki, i to 10 znamenki do kojih se dolazi slučajnim odabirom i jednu koja služi kao kontrolni broj. Uvjeti EU, ali i međunarodni propisi nalažu da se zaštite osobni podaci građana i da se uvede jedinstvena identifikacija na državnoj razini koja broj znamenki u identifikacijskom broju ograničava na 12.

Temeljni razlozi za napuštanje JMBG-a, kao nasljeđa iz bivše Jugoslavije, leži u činjenici da su u njemu sadržani i podaci koji zadiru u privatnost građana, poput datuma rođenja, spola i narodnosti, a i zakonom je svojedobno proglašen tajnim, pa ne može služiti za razmjenu podataka. Agencija za zaštitu osobnih podataka je još 2011. inicirala izmjene Zakona o JMBG tako da se obrada tog podatka može propisati samo posebnim zakonom, a nikako nižim pravnim aktom.

- Zakon je izmijenjen, stanje je poboljšano, ali je ostao problem koji je nemoguće riješiti intervencijama u zakon. Glavni problem predstavlja njegova struktura s jedne strane i sve veća opravdana potreba za obradom jednog broja na osnovi kojeg se fizičku osobu može jedinstveno identificirati - stoji u izvješću Agencije.

Napominje se kako bi uvođenje jedinstvenog identifikatora drugačije strukture bilo bolje rješenje od sadašnjeg koje predstavlja jedinstveni matični broj. Neutralna struktura jedinstvenog identifikatora s gledišta zaštite privatnosti je jedino i prihvatljiva. Uvođenje novog neutralnoga identifikatora onemogućilo bi naslijeđenu praksu posjedovanja i korištenja jedinstvenog matičnog broja bez realne potrebe, čime bi se izbjegao i rizik od njegove zloupotrebe.

Spominju i smjernicu EP-a i Vijeća o zaštiti pojedinaca u okviru automatske obrade osobnih podataka te slobodnom toku tih podataka, koja kaže kako će "države članice odrediti uvjete pod kojima se nacionalni identifikacijski broj ili bilo koja druga identifikacijska oznaka opće primjene može obrađivati". Večernjak je već pisao kako telekomunikacijski operateri, banke, mikrokreditne organizacije, osiguravajuća društva, tvrtke u kojima radnici primaju plaću, uredi porezne uprave, sudovi krše Zakon o zaštiti osobnih podataka jer od građana, svojih klijenata, prigodom potpisivanja ugovora o pružanju usluga zahtijevaju davanje JMBG-a, a u brojnim slučajevima i presliku osobne iskaznice.

Kako u svom godišnjem izvješću napominje Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH, navedene pravne osobe, odnosno telekomunikacijski operateri, po najnovijim propisima, ne trebaju uzimati od građana jedinstveni matični broj iltpresliku osobne iskaznice jer to nisu bitni elementi ugovora. Po njima, dovoljno je obaviti samo identifikaciju korisnika usluga pregledom osobne iskaznice, a svi ostali postupci spadaju u kategoriju kršenja Zakona o zaštiti osobnih podataka.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti