Zbog mjesečnih kupona Gras gubi sedam miliona maraka

05.05.2014. 08:36 / Izvor: Oslobođenje
Zbog mjesečnih kupona Gras gubi sedam miliona maraka

Prije skoro šest mjeseci na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojeni su zaključci koji su trebali poboljšati poslovanje u preduzeću Gras, koje je u gubicima od gotovo 150 miliona maraka.

Prije skoro šest mjeseci na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojeni su zaključci koji su trebali poboljšati poslovanje u preduzeću Gras, koje je u gubicima od gotovo 150 miliona maraka.

Jedan od zaključaka odnosio se i na zaključak Vlade Kantona Sarajevo kojom je trebala biti provedena odluka o načinu ostvarivanja prava na naknadu za prevoz na posao i sa posla kojom su obavezni svi budžetski korisnici da kupuju kupone za javni prevoz, a radi potpune primjene od 1. januara 2014. godine.

Budžetski korisnici

Ministarstvo saobraćaja KS-a je od Grasa pribavilo podatke o broju kupljenih kupona od strane budžetskih korisnika u periodu januar-februar 2014. godine te je uvidom u njih konstatovano da je u odnosu na raniji izvještajni period došlo do izvjesnog poboljšanja, međutim, i dalje neke institucije ne provode ovu odluku. Najznačajnije kantonalne institucije i javna preduzeća kod kojih se ne poštuje odluka o kupovini radničkih kupona za javni prevoz su Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, u kojem od 3.511 zaposlenih kartu za javni prevoz kupuju samo 583 radnika, zatim Javna ustanova Dom zdravlja KS-a, u kojoj od 2.127 radnika mjesečni kupon kupuju 492 radnika, u JU Opća bolnica prim. dr. "Abdulah Nakaš" od 527 radnika kartu kupuje samo jedan zaposlenik.

Pisani akt

Ništa bolja situacija nije ni u Zavodu zdravstvenog osiguranja, u kojem od 107 zaposlenih kartu kupuju četiri radnika. Odluka i zaključak Vlade KS-a ne poštuju se ni u JU Apoteke Sarajevo, u kojoj od 429 uposlenih kartu za prevoz kupuju 123 radnika, kao i u Toplanama, u kojima od 353 radnika kupon kupuje pet zaposlenih. Kako nam je kazao Jusuf Bubica, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo u ostavci, pored ovih, najznačajnijih institucija, također ima veliki broj institucija iz oblasti obrazovanja i kulture sa manjim brojem uposlenika koji ne kupuju kupone za prevoz uposlenika.

"Zbog nepoštivanje ove odluke u preduzeću Gras, koje ionako grca u problemima, procijenjeni izgubljeni prihod je sedam miliona maraka. Ministarstvo saobraćaja KS-a je svim budžetskim korisnicima uputilo pisani akt kojim upućuje na obavezu kupovine kupona u skladu sa odlukom. Neki su to ispoštovali, a neki ignorisali", rekao je ministar Bubica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti