Zdravstveni sistem RS-a pred kolapsom

20.07.2016. 08:43 / Izvor: Oslobođenje
Zdravstveni sistem RS-a pred kolapsom

Predsjednik Unije sindikata Miodrag Femić navodi da Univerzitetsko-klinički centar Banja Luka radnicima već tri godine ne uplaćuje doprinose.

Bolnice bez lijekova i sanitetskog materijala uskoro će ostati i bez osoblja koje masovno napušta Srpsku, a štrajk se najavljuje za 15. Septembar.

Ukoliko zdravstvenim radnicima u Republici Srpskoj do 15. septembra ne budu uplaćena dugovanja po osnovu penzionog i zdravstvenog osiguranja, ali i osigurani uslovi za adekvatno pružanje usluga pacijentima, oni će tog dana stupiti u generalni štrajk, saopštilo je rukovodstvo Unije sindikata radnika u zdravstvu.

Vlada je, naveli su obrazlažući svoju odluku, ignorisala sve njihove inicijative za reformu zdravstvenog sistema, pa i odbacila peticiju koja je predlagala sedam novih zakona, a koju je potpisalo 17 hiljada zdravstvenih radnika RS-a.

Predsjednik Unije sindikata Miodrag Femić navodi da Univerzitetsko-klinički centar Banja Luka radnicima već tri godine ne uplaćuje doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje.

Ministre rada Milenka Savanovića i zdravlja i socijalne zaštite Dragana Bogdanića optužili su da se nisu dovoljno borili za radnike u zdravstvu i za unapređenje sistema. Situacija se, naveli su, dodatno pogoršala po isteku posebnog kolektivnog ugovora, jer sada poslodavci imaju apsolutna ovlašćenja u određivanju njihovih prava. U pravilnicima o radu zdravstvenih ustanova, tvrde, direktori izražavaju samovolju i bez kontrole utvrđuju prava i obaveze radnika.

Što se pak premijerke RS-a Željke Cvijanović tiče, ona smatra da je nezadovoljstvo zdravstvenih radnika prenapuhano. Kaže da Vlada ulaže novac u izgradnju zdravstvenih ustanova od Bijeljine, preko Nevesinja, Banje Luke do Istočnog Sarajeva i da “to najbolje ilustruje njenu odgovornost prema tom sektoru”. Najavljeni štrajk, poručili su Cvijanović i predsjednik RS-a Milorad Dodik, “politički je motivisan”.

A koliko je stanje u zdravstvenom sektoru RS-a katastrofalno, najbolje svjedoči podatak prema kojem je ukupan direktni dug ustanova, zaključno sa prošlom godinom, premašio 513 miliona KM.

A dok se čekaju bolji dani, radnici Doma zdravlja Istočno Sarajevo, koji pokriva i opštinu Istočna Ilidža, 18. jula stupili su u generalni štrajk. Razlog su neisplaćene plate, ali i nedostatak osnovnog sanitetskog materijala i lijekova za pružanje usluga pacijentima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti